Читај ми!

"Спремање" општина за инвестиције

Како би се привукао инострани капитал започета кампања чији је циљ да се државна, покрајинска и општинске власти припреме за стварање што бољих услова пословања.

Србија ове године очекује инвестиције вредне две милијарде евра. Како би се привукао инострани капитал започета је кампања чији је циљ да се државна, покрајинска и општинске власти припреме за стварање што бољих услова пословања.

Србија има два града у 10 најбољих у Европи по трошковима улагања - Инђију и Сремску Митровицу.

На реду за промоцију је нових седам. Како би привукли инвестиције и помогли привреди имају задатак да одреде сектор за који мисле да је најбољи. Параћин већ има план.

Председник Општине Параћин Саша Пауновић каже да град у последње време постигао велики напредак у производњи хране, пре свега, прераде меса и месних прерађевина.

"Имамо велики број малих фирми које се развијају из дана у дан и очејукем да ће то бити неко поље у којем ће се развијати индустрија у будућности", рекао је Пауновић.

Војвођански начин за привлачење улагања то јест "војвођански стандард" мораће да испуни свака локална самоуправа до краја следеће године. Осим инвеститорима, планирано је да се општина приближи и грађанима.

"То значи да има систем 48 сати, где сваки грађанин путем мејла, факса, телефоном или директно са запосленима у јавном сектору у датом граду или општини може да пријави свој проблем, а да онда у року од 48 сати добије повратну информацију шта је узрок проблема и када се очекује да ће проблем бити решен", објаснио је Бранислав Буграски, покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Да ли ће инвеститор доћи ако зна да је Србија од 185 земаља на 179. месту по издавању грађевинских дозвола и да ће му за њено добијање бити потребно 269 дана и 18 процедура.

Колики је подстицај што смо 82. по заштити инвеститора, а притом се правила мењају како се мења место у којем се послује.

Богдан Комленац из комапније "Књаз Милош" каже да је један од кључних проблема који покушава да се реши са локалном самоуправом, а који је наслеђен, је локална такса за воду, коју компанија плаћа годинама уназад и која износи годишње пола милиона евра.

"Комопанија Књаз Милош је једина компанија у Србији која се бави производњом минералне воде која плаћа такву врсту намета", каже Богдан Комленац.

План државе за годину пред нама је две милијарде евра инвестиција а потребно је - пет милијарди годишње како би грађани Србије живели боље и привреда могла да се носи с конкуренцијом у региону.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи