Читај ми!

Терет и за купце и за продавце

Прошле године 1.500 аутомобила враћено лизинг компанијама. У Удружењу увозника аутомобила кажу да кредит и лизинг уместо да олакшају продају, постају све више терет и за купце и и за продавце. Рата лизнига оптерећена је ПДВ-ом, па је аутомобил купљен на лизинг неповољнији од оног купљеног на кредит, поручује та асоцијација.

Продаја аутомобила у 2012. години наставила је вртоглаво да пада. Поједини брендови у децембру су продали само десетак возила.

Домаћи "пунто" више не ужива субвенције државе, а његова продаја прошле године опала је три пута, иако му је цена тренутно најповољинија на тржишту. Ако се узме у обзир да се стари аутомобил за рециклажу признаје до 1.000 евра и да је цена тада пунта 5.700 евра то је најповољнија понуда на тржишту.

Миша Николић из аутокуће "Вождовац" каже да постоји страх од куповине возила на кредит, људи су обазриви.

"Дешава се да банка одобри кредит и да у задњем моменту купац кад се пресабере види колика му је рата да он одустане од куповине", каже Николић.

Психологија купаца се мења. Они су сада више обавештени о томе шта се крије иза уговора са банком или лизинг кућом. Цена је основа свега, па ако немате конкуретан аутомобил испод 10.000 евра нема ни продаје, јер је то гранична цена за 70 одсто купаца. Прошле године углавном су се куповали аутомобили за кеш.

Милан Вукасовић из "Верано Моторса" сматра да је тај прилаз кроз куповину путем кеша пре свега последица пада животног стандарда, који је инициран од стране пословних банака и њихових ригорозних услова продаје.

У Удружењу увозника кажу да кредит и лизинг уместо да олакшају продају, постају све више терет и купцу и продавцу. Нарочито је проблематичан оперативни лизинг.

Милош Петровић из Удружења увозника аутомобила и резервних делова каже да је рата лизнига оптерећена ПДВ-ом.

"Мислимо да то није добро јер аутомобил купљен на лизинг неповољнији је него аутомобил купљен на кредит и ми смо као асоцијација покушавали у више наврата са надлежнима да се рата ослободи ПДВ тако да преговори још трају", каже Петровић.

По статистици, аутомобиле највише враћају имућни. Спремни су да плате и до 40 одсто аутомобила у прве две године па да га врате. Они који имају лизинг до 15 хиљада евра и поред свих непогодности и одрицања настављу да га отплаћују, верујући да ће после отплате добити какву такву цену за полован аутомобил.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи