Читај ми!

План повећања контролисаних цена

Ове године инфлација би могла да буде највише пет и по одсто. Како је то циљ и Народне банке и Владе, гувернерка Јоргованка Табаковић, у писму премијеру упозорава да Влада мора да направи план повећања контролисаних цена, попут струје и гаса, како њихов удар на остале цене не би био превелики.

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић писмом се обратила премијеру Ивици Дачићу у којем је објаснила да је инфлација прошле година била двоструко већа од планиране, пре свега због раста цена хране. Премијер Дачић одговара да са Народном банком имају заједнички циљ, а то је стабилност цена, те да ће Влада томе и да се посвети.

Табаковићева је упозорила да Влада Србије мора да допринесе, како се овогодишња инфлација не би отргла контроли, због раста цена које она регулише, пре свих струје и гаса.

Поред тога, додала је Табаковићева, изузетно је важно да Влада утврди средњорочни оквир промена регулисаних цена, што би заједно с одржавањем планиране политике зарада у јавном сектору и пензија допринело повећању ефикасности мера монетарне политике.

Она је навела да у НБС очекују да ће се пуни ефекти до сада предузетих мера монетарне политике на инфлацију тек испољити, додајући да ће централна банка проценити да ли је потребно додатно заоштравање монетарне политике.

Стручњаци кажу да је реакција Народне банке логична јер њене мере нису довољне за обуздавање цена.

Влада би требало да се потруди да има план, јер у прошлости тај план није био ни поштован ни кредибилан", рекао је члан Фискалног савета Владимир Вучковић.

Као проблем, Вучковић је навео је то што су често различите околности и политички згодан тренутак доводили до тога да се одложи промена неке цене а самим тим да она у будућности буде још већа него што би требало да буде.

На питање да ли је реално очекивати да инфлација ове године буде 5,5 посто како је планирано, он је одговорио да овај план тешко остварив.

"Прве пројекције показују да би инфлација у 2013. години могла да буде изнад овог плана, али у сваком случају знатно нижа него 2012. години", оценио је Вучковић.

И грађанима би било лакше када би знали план повећања цена које регулише влада, што би могло да се наведе и у буџету.

То је и препорука организације Транспарентност, која је утврдила да грађани имају мало информација о буџету што Србију сврстава на 60. од стотину места.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић каже да јавност мора да утиче на креирање и располагање буџета. 

У међувремену, премијер Дачић је потврдио РТС-у да је примио писмо гувернерке и за идућу недељу најавио састанак са њом и ресорним министрима, како би размотрили мере које би допринеле да цене буду стабилне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи