Читај ми!

Британија не окреће леђа Унији

Британски премијер Камерон поручује са Економског форума у Давосу да његова земља не окреће леђа ЕУ већ да жели конкурентнију и отворенију Европу. Берлин спреман за разговор о британским жељама, али ЕУ и Британија морају бити спремни на компромис, каже немачка канцеларка Ангела Меркел.

Положај Велике Британије у Унији, реформе и опоравак банака, доминантне су теме Светског економског форума у Давосу на коме је и више од 40 лидера. Велика Британија не окреће леђа Европи, поручује британски премијер са Форума.

Недавно Камероново обећање Британцима да ће расписати референдум о евентуалном изласку Острва из Европске уније узбуркало је европску јавност.

Другог дана 43. форума у швајцарском скијалишту уследио је нови хладни туш британског премијера Дејвида Камерона. Упозорава да је сваки покушај да се државе Европске уније гурну у дубљу политичку унију погрешан и да Британија неће у томе учествовати.

"Не окрећемо леђа Европској унији. Напротив. Желимо конкурентнију, отворенију и флексибилнију Европу и сигурно место Британије у њој. Европске земље имају своју историју, институције способност да саме одлучују, па би покушај да се угурају у централизовану политичку унију био грешка", каже Камерон.

Берлин је спреман за разговор о британским жељама, али Европска унија и Британија морају бити спремне за компромисе, каже немачка канцеларка Ангела Меркел и упозорава на опасност од успоравања реформи у Европи.

"Политичко искуство нам говори да је за структурне реформе често потребан притисак. Европа је у тешкој ситуацији. Потребна нам је сарадња у строжој контроли банака, фискални пакт", каже Меркелова.

Због избегавања пореза мултинациоалних компанија, које послују у Унији – као што су "Гугл", "Амазон" и "Старбакс", Лондон најављује оштрију борбу против такве праксе, током председавања Групи осам најразвијенијих.

"Када се неко понаша каубојски и изигра систем, сви послови трпе. Време је да и појединци и компаније поштено плате свој део. Потрошачима их је преко главе", каже премијер Велике Британије.

Поверење у банке и финансијске институције је на најнижим гранама, због подмићивања брокера на светским берзама и манипулисања каматним стопама. Упркос очекиваним тешкоћама, европске банке се опорављају, али то не сме да заустави реформе финансијског сектора, упозорава ММФ.

"За превазилажење кризе неопходне су реформе. Ако најјаче светске привреде – Јапан, еврозона, Америка, не успеју у томе, чекају нас озбиљне претње", каже Кристин Лагард.

Светска економија у будућности биће у знаку земаља убрзаног развоја, прогнозира ММФ. Привредни раст у земљама у развоју је пет и по одсто, док је у еврозони у паду.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи