Читај ми!

Кад привредници оцењују

Нема одличних, већина прошла прво тромесечје...

За одговорност у досадашњем раду у влади најбоље су оцењени први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић, премијер Ивица Дачић и потпредседник Владе и министар трговине Расим Љајић, показало је истраживање које је спровео "Ипсос стратеџик маркетинг" за потребе Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД).

У истраживању НАЛЕД-а, којим је обухваћено 12 министара и јавних функционера, Вучић је добио просечну оцену 3,9 , Дачић 3,7 колико и Љајић док су министри саобраћаја и грађевине, Милутин Мркоњић и Велимир Илић, добили од привреде оцену 2,6 за одговорност у досадашњем раду.

Истраживање је спроведено у новембру на узорку од 251 привредног субјекта.

Иза првих пет представника Владе, следе гувернер Јоргованка Табаковић (3,6), министарка енергетике Зорана Михајловић 3,5, градоначелник Београда Драган Ђилас 3,4, министарка здравља Славица Ђукић Дејановић 3,3, тадашња в.д. директора Пореске управе Љиљана Ковачевић 3,2, министар финансија и привреде Млађан Динкић и министар рада Јован Кркобабић 2,9, а министри Милутин Мркоњић и Велимир Илић добили су од привреде оцену 2,6.

С друге стране, на питање који је јавни функционер највише допринео развоју пословног окружења у 2012. највише гласова добио је министар финансија и привреде Млађан Динкић за кога се определило 18 одсто испитаника.

Следе Драган Ђилас (девет одсто), Ивица Дачић (седам одсто) и Александар Вучић (четири одсто). Четвртина испитаника сматра да ниједан функционер није допринео развоју пословног амбијента.

Када је реч о министарствима одговорним за изградњу бољег пословног амбијента, привредници највишу оцену дају Министарству спољне и унутрашње трговине (2,9), као и министарствима финансија, енергетике, пољопривреде и саобраћаја (2,8). На зачељу су Министарство рада (2,5) и министарства грађевинарства и правде (просечна оцена 2,4).

Анкету о ставовима привреде према раду појединаца и државних органа на изградњи бољег пословног амбијента НАЛЕД је наручио како би проверио колико перцепција привредника одговара реалном стању на терену.

Тим поводом стручни тим НАЛЕД-а осмислио је прву методологију праћења квалитета регулаторног окружења - Регулаторни индекс Србије (РИС), који ће заједно са истраживањем ставова привреде бити представљен на конференцији у среду, 23. јануара у Београду. На основу тог индекса, јавност ће сваке године моћи да добије објективну оцену рада Владе.

Резултати истраживања, спроведеног у новембру на узорку од 251 привредног субјекта, показују да су предузетници делили функционерима знатно боље оцене од предузећа док су међу компанијама средње биле највише критичне у оцењивању, а најбоље оцене давале су велике.

РИС представља први инструмент за мерење учинка владе у једној календарској години, а заснован је на шест компоненти, почев од квалитета припреме прописа до јавности у раду.

Циљ РИС-а је да буде свеобухватан, али и једноставан и заснован на проверљивим чињеницама како на оцену рада Владе не би утицали перцепција привредника и експерата или виђење међународних институција. РИС такође успоставља могућност да се на објективан начин упореди рад министарстава, наведено је у саопштењу НАЛЕД-а.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи