Читај ми!

Због скупог гаса, грејање и кување на дрва

Иако су навикли да се греју и кувају на гас Вршчани у последње време све више прелазе на дрва за огрев. На промену те традициналне, вишедеценијске навике натерале су их више цене гаса.

После одлуке Владе на нове цене гаса, који ће од 1. фебрурара за дистрибутере бити скупљи за 10,4 одсто, и лклалне дистрибуције најавиле су нове, више цене за грађане. У Вршцу, где је већина домаћинстава до пре неколико година, за грејање користила искључиво тај енрегент, све је више оних који се икључују са гасне мреже и траже алтернативе у виду дрва. За Вршчане ново поскупљење значи већу цену за 8,8 одсто и удар на истањене кућне буџете и то усред грејне сезоне.

Од 1. фебруара уместо 41,27 динара Вршчани ће за кубни метар гаса морати да плате 44,79 динара. Свако ново посклупљење у Вршцу значи све мање оних који користе овај енергент за грејање. Од 2000. године, када је цена јеног кубика износила два динара, до данас у Вршцу је број потрошача смањен за чак 30 одсто.

Вршчани кажу да се греју само просторије у којима бораве или купују дрва јер им је то најсигурније и надају се да ће ова зима па ће, како кажу, некако изгурати.

Поскупљење је, осим грађанима, најтеже пало и власницима малих и средњих предузећа. У Вршачким пекарама кажу да ће има трошкови производње, због веће цене гаса бити виши за 3,4 одсто, али ипак поскупљења хлеба за сада неће бити.

Плин је основ за пекарство, и онако је криза, конкуренција, посао слаб, а пећ мораш да грејеш, каже Ликај Шабана, пекар.

Да би изумирили своја дуговања према Србија гасу, локлана дистрибуција подриже кредите, јер Вршчани све чешће немају новца да плате рачуне, па, заједно са привредом дитрибутеру дугују пет милиона евра.

"Не постоје заинтересовани нови потрошачи и то је једна врло лоша тенденција, а оно што је пратећа појава је да је у међувремену повећан број нерегуларних потрошача или ти оних који гас троше незаконито, односно оних који краду", каже Љубисав Шљивић, директор комуналног предузећа "Други октобар" из Вршца.

У граду који је међу првима гасификован још за време старе Југославије и где је гас био најпопуларнијји и најјефтинији енергент, ситуација данас потпуно другачија. Због све виших цена гаса, све је већи број оних кјоји за грејање користе дрва, а у прилог тој чињеници говори податак да је ове зиме у Вршцу продато највише кубика дрва икада.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи