Читај ми!

Вишеструка корист од аранжмана са Емиратима

Аранжман са Емиратима један од најзначајнијих споразума у економском смислу које је Србија потписала у последњих неколико деценија, каже за РТС министар Горан Кнежевић, истичући да ће аранжман донети велику корист њеним грађанима.

Не смирују се реаговања око предуговора који је Влада Србије склопила са Уједињеним Арапским Емиратима о улагању у пољопривреду. Покрајинска влада тражила је предуговор на увид и најавила формирање експертског тима који ће истраживати све ставке. Министар пољопривреде Горан Кнежевић каже да се око закупа и куповине пољопривредног земљишта непотребно "подигла прашина" због злонамерности неких људи и борбе против промена.

Гостујући у Дневнику РТС-а министар Кнежевић је рекао да такву неозбиљност још није видео и да не може да верује да неко ко жели да управља јавним пословима у Војводини може тек тако да се понаша.

"Као што знате, већ првог дана потписивања предуговора, тај предуговор се налази на сајту Владе и Министарства финансија, према томе то је ствар која је врло јасна", наглашава Кнежевић.

"Видим злонамерност - борбу против промена, задржавање постојећег стања и то је њихова очигледна политика. Боје се да ће неке промене изнети неке нове људе који ће желети да пољопривреда и економија иде напред", каже Кнежевић.

Међутим, Кнежевић је уверен да ситуација неће довести до већих проблема две владе.

"Влада Србије се врло јасно одредила, то је један од најзначајнијих споразума у економском смислу које је Србија потписала у последњих неколико деценија. Има више сегмената, само један од сегмената је пољопривреда, а када се говори о њему треба узети у обзир све остало, војну индустрију, логистику, саобраћај, високе технологије. Све су то огромна средства која ми доводимо", рекао је Кнежевић.

Министар пољопривреде каже да су понуђене цене земљишта 100 одсто веће од тржишних, а да је реч о фирмама и комбинатима који су пропали и девастирани и налазе се у реструктуирању и стечају.

"Тамо нема ништа и то нико није хтео да узме, јер имају велике дугове, људи не добијају плате и то све не ради. Ми сад доводимо инвеститора који је за то спреман да да 100 милиона евра. Платиће хектар земљишта између 12 и 15.000 евра", каже министар Кнежевић.

Када се говори о цени закупа, каже Кнежевић, говоримо о земљишту ПКБ-а, које до сада никад није било у закупу и није се плаћао закуп.

"Сада је постигнута почетна цена од 270 евра и стићи ће до 370 евра. Просечна цена у Србији за прошлу годину је била 180 евра, неких 40 посто је виша цена постигнута на земљишту које се пре никад није плаћало. Ту ће бити подигнути заливни системи, уложена механизација, направљена производња која ће вишеструко да помогне Србије да њени грађани живе боље", каже Кнежевић.

Сви вишкови ће се преко карго центра који ће се направити у луци Панчево извозити, прецизирао је Кнежевић, додајући да је у питању сајајан аранжман. 

"Емирати улажу још 300 милиона евра у остали део пољопривреде, где ће 150 милиона евра бити уложено у заливне системе у целој Србији, а 150 милиона ће бити најповољнији кредити нашим пољопривредним произвођачима који ће моћи да купују под најповољнијим условима технику за иригацију", рекао је Кнежевић. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи