Читај ми!

Ускоро стратешка сарадња са Емиратима

Кровни споразум о стратешкој сарадњи Србије и Уједињених Арапских Емирата ускоро ће бити потписан, најавио премијер Ивица Дачић.

Премијер Ивица Дачић најавио је да ће Србија и Ујенињени Арапски Емирати (УАЕ) ускоро потписати кровни споразум о стратешкој сарадњи две земље.

Дачић је рекао да је Влада јуче на седници донела одређене акте који су основа за закључивање споразума са УАЕ, напоменувши да су са представницима те земље вођени прелиминарни разговори.

Премијер није прецизирао о којим пројектима је реч, али је навео да је било речи о "Јат техници", пољоприверди, војној индустрији, енергетици, ИТ сектору и другим пројектима.

"Чини ми се да је било више речи о 'Јат техници' него о 'Јату'", рекао је Дачић одговарајући на питање новинара да ли је током јучерашних разговора био спомињан "Јат".

Премијер је истакао да ће споразум о стратешкој сарадњи са УАЕ бити капитална ствар за нашу земљу и "везивно ткиво" за разбијање предрасуда из претходних неколико деценија да Србија има нешто против сарадње са исламским и арапским земљама.

"То је наша развојна шанса, али и политичка јер Србија мора да гради ту и своју политичку позицију", рекао је Дачић.

Истакао је да Србија има више стубова у спољној политици, али да није урадила довољно ни по једном. Према његовим речима, Србија жели да обнови и развије сарадњу са земљама које су нам раније биле традиционални партнери, додајући да постоје земље у којима је "'Тито' и даље чаробна реч" да и због тога треба да обновимо те везе.

Принц престолонаследник УАЕ шеик Мухамед бин Зајед ел Нахјан од јуче борави у тродневној посети Србији и са највишим српским званичницима разговарао је о могућностима унапређења и развоја билатералних односа Србије и УАЕ.

Са шеиком УАЕ разговарали су председник Србије Томислав Николић, председник владе Дачић, први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић, потпредседници владе Јован Кркобабић и Расим Љаљић и министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Председник Николић истакао је значај сарадње између Србије и УАЕ, посебно у сфери пољопривреде, високих технологија и у развоју одбрамбених технологија и специјализоване индустрије.

Током разговора високих делегација посебно су истакнуте перспективе унапређења економских односа између Србије и Уједињених Арапских Емирата, као и успостављање свеобухватне сарадње у оквиру реализације најављених заједничких пројеката.

Досадашња спољнотрговинска размена Србије и УАЕ врло је скромна и за девет месеци 2012. године била је око 23,43 милиона долара, при чему је наша земља имала суфицит од 8,8 милиона, показали су подаци Привредне коморе Србије.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи