Читај ми!

Бесплатни струја и гас за најсиромашније

Влада би овог месецa требало да обелодани предлог Уредбе о енергетски заштићеном купцу. Према том предлогу, социјално угрожени бесплатно добијају 120 киловат-сати струје месечно и 90 кубних метара гаса током грејне сезоне. Према још незваничној евиденцији, енергетске социјалне карте обухватиће око пола милиона грађана.

Држава ће коначно помоћи најсиромашнијима да плаћају рачуне за струју и гас. Министарство енергетике обелоданило је предлог Уредбе о енергетски заштићеном купцу, коју Влада треба да потврди овог месеца. Предлаже се да социјално угрожени бесплатно добију 120 киловат-сати струје месечно и 90 кубних метара гаса током грејне сезоне.

Бесплатну количину струје и гаса може да добије домаћинство које стекне статус енергетски заштићеног купца. Мора да задовољи само један од критеријума. Услови који се траже јесте да је члан тог домаћинства корисник социјалне помоћи, дечјег додатка, додатка за негу и помоћ другог лица и пензионер са најнижим примањима, до 13 хиљада динара.

Захтеви ће се предавати у установама социјалне заштите, у месту боравка. Спискови оних који остваре ту повластицу за струју биће достављани ЕПС-у, а за гас "Србијагасу" и другим дистрибутерима.

"Када добијете решење да сте енергетски заштићени купац и одете да платите Ваш рачун који је за гас или електричну енергију, имате могућност да Вама тај рачун буде умањен за предложену количину електричне енергије или гаса", каже помоћник министра енергетике Мирјана Филиповић.

Први пут, том бенефицијом обухваћени су и подстанари. Како рачуни не стижу на њихово име, достављаће податке о закупу стана или неки други документ којим се доказује да је власник бројила или мерног места за гас неко други.

Према још незваничној евиденцији сиромашних, енергетске социјалне карте обухватиће око пола милиона грађана.

У Министаству енергетике кажу да је најважније да се помогне најсиромашнијима и најављују сталне контроле и ажурирање спискова сваке године.

Мирјана Филиповић напомиње да та повластица важи на годишњем нивоу. "Сходно условима који се буду мењали, најсиромашнији ће после истека те године поново да продуже захтев за енергетски заштићеног купца", додаје Филиповићева.

Бесплатни струја и гас за наугроженије биће покривени новцем из буџета Србије. Кроз различите програме, енергетски заштићеног купца имају све земље Европске уније и окружења.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи