Читај ми!

Задругарство важно за пољопривреду

Оживљавање земљорадничких задруга један од стратешких циљева у даљем развоју пољопривредне производње. Из надлежних министарстава најављују да би у скупштинску процедуру закон могао ући већ у првој половини ове године.

Један од стратешких циљева у даљем развоју пољопривредне производње је оживљавање земљорадничких задруга. Већ су донете нове Уредбе и закони који тај вид организовања изједначавају са осталим субјектима у производњи. Кључни је, ипак, Закон о задругарству, на који се чека годинама.

Крај прошле године обележили су неки повољнији наговештаји када је у питању задругарство у земљи. То не крију ни у једној од 440 земљорадничких задруга у Војводини које су у тешком времену опстале.

"Правна лица, поготово задруге које су биле неправедно изостављене из мера подршке свакако су поздравиле предлог субвенција. Није ни логично да неко ко у државну касу убацује огроман порез нема једнак третман као и остали субјекти у привређивању", објашњава директор задруге "Бешка" Драган Лончар.

Задругар Драшко Даниловић каже да је добра ствар што ће коначно подстицање сточарства имати законску основу.

"Значи оно на шта ћемо ми као сточари моћи да рачунамо је бар тај минимум субвенција који је држава обећала", рекао је Даниловић.

Нови закон о задругарству се већ дуже време припрема. Из Министарства финансија и Министарства пољопривреде најављују да би он могао ући у скупштинску процедуру већ у првој половини ове године.

Председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов сматра да ће, ако буде донет, нови закон " направити прави амбијент", у ком ће постојати услови да се "на најлакши начин људи кроз задруге запошљавају, самозапошљавају".

"Другим речима, да млади нараштају остану на селима", закључио је Јованов.

Државни секретар у Министарству пољопривреде Данило Голубовић очекује да ће нацрт закона врло брзо изаћи у јавност и да ће се решити имовински проблеми који нису решени прошлим законом. Решиће се и питање будућег функционисања задруга, каже Голубовић.

Решењем ових проблема ће се задругарство довести на место које му припада, "а то је врло значајан чинилац у пољопривреди Србије", истиче Голубовић.

Земљорадничке задруге у Војводини за сада обрађују око 60.000 хектара, међутим новим Законом о задругарству очекују да им се врати 160.000 хектара ораничних површина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи