Читај ми!

Извоз трпи због спорих возова

Предузеће Белоречки пешчар, огранак Југо Каолина, почело да извози кварцни песак у Словенију. Посао се мери милионима евра, а том сировином могу да се снабдевају стакларе у целој Европи. Међутим, обим посла ограничава успорен теретни транспорт.

Кварцни песак из Доње Беле Реке, надомак Бора, веома је квалитетан. Крајем децембра почео је извоз, када је словеначкој стаклари "Храстник" отпремљено 800 тона, а за ову годину планиран је извоз 20.000 тона. За Југо-Каолин то је почетак великог извозног посла.

Директор Југо-Каолина Небојша Илинчић каже да се кроз овај посао трасира пут за извоз кварца на западно тржиште, где се налазе највеће стакларе.

"Потенцијал тог тржишта је 500.000 тона кварцног песка годишње. Ми можемо да одговоримо захтевима тог тржишта у погледу квалитета и квантитета, али без подршке Железнице Србије не бисмо могли да будемо партнер ни једној стаклари у Европи", објашњава Илинчић.

И Железници Србије тај посао је драгоцен. Обустава производње у смедеревској железари смањила је теретни транспорт за петину. Превозом песка поново упошљавају капацитете. Признају да има потешкоћа, јер вагони иду доста дужом трасом.

Директор Дирекције за превоз у Железници Србије Драган Грујић наводи да стање инфраструктурних капацитета на правцу од Рготине до Пожаревца највећи проблем, јер је пруга у јако лошем стању.

"Тако да је Железница Србије приморана да то ради заобилазним путем преко Ниша", истиче Грујић.

Економисти кажу да управо такви послови доприносе опоравку привреде. Наша железница лимитирана је брзином, па треба обезбедити више вагона и локомотива и ремонтовати запуштене пруге које повезују фабрике.

Саветник за инвестиције Махмут Бушатлија каже да је нама извоз неопходан и да је без извоза  врло тешко.

"У том извозу железница би требало да има доминантан положај захваљујући чињеници да је железница далеко јефтинија за траспорт него да то возите аутопутевима", каже Бушатлија.

Хрватска и Словеначке железнице, са којима имамо споразум, позване су да се укључе у посао. У Југо-Каолину, новим аражманима, намеравају да шире производњу, што би отворило и нова радна места.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи