Решења за наплату потраживања

У циљу превазилажења проблема неликвидности, Министарство финансија предложило је локалним самоуправама и АП Војводини модел, према којем ће предузећа своја потраживања од локалних власти наплатити кроз наплату државних хартија од вредности емитованих на име тих предузећа.

Министарство финансија и привреде позвало је јединице локалне самоуправе и аутономну покрајину (АП) Војводину да до 30. априла 2013. пријаве све доспеле, а неплаћене обавезе које имају према приватном сектору, настале по основу финансирања капиталних инвестиционих улагања и тиме се укључе у Програм измиривања тих обавеза.

"Обавезе које локалне самоуправе и АП Војводина имају по основу финансирања капиталних инвестиционих издатака, а које нису измиривале, довело је многа предузећа, првенствено из области грађевинске и путне индустрије, у стање неликвидности, а у многим случајевима и до блокирања рачуна тих предузећа", упозорили су у Министарству.

У циљу превазилажења проблема, Министарство финансија и привреде предложило је локалним самоуправама и АП Војводини модел, према којем ће предузећа своја потраживања од локалних власти наплатити кроз наплату државних хартија од вредности емитованих на име тих предузећа.

Наиме, држава ће преузети доспеле, а неизмирене обавезе које локалне власти имају према предузећима за изведене радове на капиталним инвестицијама, закључно са 31. октобром 2012, и затим на име тих предузећа емитовати државну хартију од вредности у форми инфлационо индексиране амортизационе обвезнице, са роком доспећа од три године, укључујући период почека од годину дана.

Амортизација обвезница се обавља у 24 месечне рате после истека периода почека, а купон емитованих обвезница износи два одсто.

Тако ће Република Србија постати нови поверилац локалних власти и вршиће наплату потраживања од локалних власти обуставом припадајућег дела пореза на зараде и пореза на добит предузећа, као и одговарајућег дела ненаменског трансфера који се локалној самоуправи из средстава буџета државе Србије распоређује у складу са законом.

Заинтересоване локалне власти треба да доставе Министарству финансија и привреде изјаву предузећа-повериоца да прихвата овакав начин наплате потраживања, као и уговоре на основу којих су обавезе настале.

Јавни позив објављен је у петак, 4. јануара, у Службеном гласнику Републике Србије" и дневним листовима Политика" и "Вечерње новости", и налази се на интернет страни Министарства финансија и привреде - Управе за трезор и Управе за јавни дуг, наведено је у саопштењу Министарства финансија и привреде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи