"Галеника" превелик залогај за државу

Ситуација у "Галеници" је неодржива и због тога је неопходно пронаћи стратешког партнера за ту фармацеутску компанију, рекао министар Млађан Динкић. Шанса за одржавање избора у следећој години мања је од један одсто, каже Динкић у интервјуу за "Вечерње новости"

Министар финансија и привреде Млађан Динкић оценио је да је ситуација у "Галеници" неодржива и да је због тога неопходно пронаћи стратешког партнера за ту фармацеутску компанију.

"Нагомилали су 175 милиона евра дуга, а технолошки вишак је око 1.000 људи. Решили смо да потражимо стратешког партнера за ту компанију која ће ући у приватизацију. Тај залогај је превелик за државу", рекао је Динкић у интервјуу за Вечерње новости од петка.

Динкић је оценио и да је ситуација у "Србијагасу" неодржива и додао да држава за њихову текућу ликвидност гарантује са 750 милиона евра.

"'Србијагас' не може да настави пословање на исти начин...Такво стање је неодрживо", рекао је Динкић.

Министар је истакао да ће следећа година бити преломна за српску привреду, јер се, како је навео, очекује велики заокрет набоље и коначан опоравак привреде.

"Ефекат тог преокрета одразиће се на побољшање животног стандарда грађана током 2014. године", рекао је Динкић.

Он је навео да ће следеће године бити преполовљен буџетски дефицит и заустављен раст јавног дуга и камата.

Смањење незапослености

"Покренућемо привреду тако да очекујемо привредни раст од два одсто... Планирамо да у наредној години коначно зауставимо раст незапослености и да она почне да се смањује током 2014. године ", навео је Динкић.

Коментаришући платформу о Косову, Динкић је рекао да је сада важно да се чује шта о том документу мисле Срби с Косова, опозиција и међународна заједница.

"Није била идеја да одмах са платформом идемо у Скупштину и да је изгласа владајућа коалиција, која то увек може. Желимо да чујемо примедбе, идеје, предлоге и да дођемо до што шире подршке", рекао је министар.

Упитан да ли процес против власника "Делта холдинга" Мирослава Мишковића може да наруши политичке односе у Влади Србије, Динкић је рекао да сваки судски процес мора да се одвија далеко од политике.

"Као што је предимензиониран Мишковићев утицај на формирање Владе, а није га било, тако се претерује и са садашњим утицајем његовог хапшења на опстанак Владе", оценио је Динкић.

Динкић је рекао да сваки политичар који је узимао новац да би обезбедио неком бизнисмену привилегије мора да иде у затвор.

"Али све то мора да се докаже, а не да се диже огромна медијска прашина која само може да деградира борбу против корупције", навео је Динкић.

Упитан да ли боље сарађује са новим гувернером Народне банке Србије, Јоргованком Табаковић, или са претходним Дејаном Шошкићем, Динкић каже да је "неупоредиво боља сарадња са гувернерком".

Динкић је оценио да је шанса за одржавање избора у следећој години мања од један одсто.

"Апсолутно у тај сценарио не верујем. Мислим да сви у Влади имамо много прече послове, а засад функционишемо као одличан тим", рекао је Динкић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи