Читај ми!

Притварање корупције

Привреда и грађани плаћају високу цену корупције, јер Србија на корупцији годишње изгуби и две милијарде евра. Гостујући у емисији "Око економије", економисти и политичари оцењују да треба послати јасну поруку да борба против корупције није ексцес, него системско решење.

Србија на корупцији годишње изгуби и две милијарде евра. Гости емисије "Око економије" - економисти и политичари оцењују да треба послати јасну поруку да борба против корупције није ексцес, него системско решење.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

Координатор Економског савета Српске напредне странке Миленко Џелетовић каже да је против корупције неопходна одлучна борба.

Корупција је проблем са којим се Србија суочава више од 20 година, али "што се више боримо, све је има више", каже професор економије на Филозофском факултету Миодраг Зец. Он објашњава да се мора послати јасна порука да борба против корупције "није ексцес, него систем".

Потпредседник Савета за борбу против корупције Мирослав Милићевић каже да странци не могу да схвате да у Србији истражне радње трају и по осам година и напомиње да хапшења сама по себи неће решити корупцију.

Важно је да хапшења имају правоснажну пресуду и да процеси трају краће, јер то мотвише инвестоторе и даје им знак да постоји независно судство које ради без притисака, оцењује Жељко Ивањи, саветник за борбу против корупције потпредседнице Владе.

Ивањи напомиње да Европска комисија као највећи проблем у Србији не види 24 сумњиве приватизације, него можда још више чињеницу да једно владино тело не сарађује с Владом.

Системско решење - прецизни закони

Као један од највећих проблема сви виде законе који или нису прецизни или остављају велику могућност дискреционог права онима који одлучују.

По мишљењу потпредседника Савета за борбу против корупције, у корупцију су умешани и људи који добро познају законе.

"Увек има више експерата с оне стране, него оних који су за борбу против корупције", каже Милићевић.

Као могућа системска решења у борби против корупције Ивањи наводи доношење нових закона, између осталог и новог закона о јавним набавкама.

Џелетовић, који је учествовао у припремама предложеног закона о јавним набавкама, каже да тај предлог "своди на најмњу меру дискрециона права" и најављује и нове законе - о просторном планирању, о прореклу и преиспитивању имовине, али и увођење у Устав Србије одредбе да корупција не застарева.

Ивањи томе додаје и заштиту права узбуњивача, људи који указују на корупцију.

И док Зец каже да у Србији важи правило "видећете како смо радили кад спаднемо с власти", функционер СНС-а напомиње да ће се резултати борбе против корупције видети ускоро.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару