Продавали државно као своје

Иако им закон то не дозвољава поједини власници продавали су државно земљиште као приватно. Савет за борбу против корупције указује да се злоупотребе и даље дешавају. У Агенцији за приватизацију тврде да су све приватизације урађене по закону.

Поједини власници пољопривредних предузећа не односе се према њима као добри домаћини. Продали су стоку, затворили фарме, распродали механизацију и дозволили да њиве покрије коров. Неки од њих продали су државно пољопривредно земљиште, иако им закон то не дозвољава. Савет за борбу против корупције указује да се злоупотребе у пољопривредним предузећима и задругама и даље дешавају.

Тешко је ући у траг ко је крив што се, иако је противзаконито, мењају власници државне и задружне земље иако се изричито зна коме она припада.

"Више пута смо се обраћали агенцији за приватизацију и никада нисмо добили потребне и подробне податке на основу којих би могли да утврдимо ко је куповао и о којим се површинама ради и колико је на тај начин отуђено државне и задружне земље", каже Јелисавета Василић из Савета за борбу против корупције .

Највише нових власника пољопривредних предузећа укњижено је пре пет, шест година. На различите наћине куповане су и земљорадничке задруге и њихова имовина.

"Задружни савез Србије је почетком 2002. године Агенцији за приватизацију доставио списак 150 друштвених пољопривредних добара у којима се налази задружни капитал и тражио од агенције да се обустави продаја задружног капитала и имовине у процесу приватизације", рекао је Драган Марковић из Задружног савеза Србије.

У Агенцији за приватизацију тврде да су све приватизације урађене по закону.

Директор Агенције за приватизацију Владислав Цветковић каже да ниједна приватизација није спроведена без јасног разгараничења власништва над земљиштем, а да купци куповином предузећа ниу стицали власништво над земљом, већ власништво над предузећем.

У Агенцији кажу и да су их пре продаје пољопривредних предузећа Министарство пољопривреде и Републички катастар обавештавали о томе да ли је земља тих организација друштвена, задружна или државна.

"Уколико је било продаје друштвеног, задружног и државног пољопривредног земљишта сви уговори који се односе на продају државног земљишта су по сили закона ништавни", истиче Зоран Кнежевић из Управе за земљиште.

Од 146 приватизованих пољопривредних предузећа и комбината због неиспуњења преузетих обавеза, Агенција за приватизацију је раскинула двадесетак уговора. Предузећа су тако враћена у државно власништво.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару