Динкић: Реалан буџетски дефицит у 2013.

Планирани буџетски дефицит за 2013. од 3,6 одсто БДП-а је остварив, поручио ресорни минстар Млађан Динкић. Постоје ризици да би мањак у државној каси могао да буде већи, упозорава председник Фискалног савета Павле Петровић.

Министар финансија Србије Млађан Динкић оценио је да је остварив планирани дефицит у буџету за 2013. од 3,6 одсто бруто домаћег производа (БДП), док је председник Фискалног савета Павле Петровић упозорио да постоје ризици да ће бити већи мањак у државној каси.

На седници Одбора Скупштине Србије за финансије, Динкић је рекао да је потребно да се у наредној години преполови буџетски дефицит и да се заустави раст јавног дуга, а навео је да расходи буџета расту због камата на кредите.

"Јавни дуг ћемо смањити продајом јавне својине која се нерационално користи. Смањићемо потребу за задуживањем", истакао је Динкић.

Динкић је најавио да ће најкасније до друге половине наредне године бити завршен регистар броја запослених у јавном сектору, како би се прецизније планирала средства за плате и строго контолисао раст запослених.

Министар је навео да је направљен план враћања половине дуга од 26 милијарди динара у здравству, као и за враћање доброг дела дугова грађевинарима и путарима.

Новина је, навео је Динкић, увођење трогодишњег планирања капиталних инвестиција.

Према његовим речима, трансфери локалним самоуправама биће 35,3 милијарди динара, а да ће општине и градови добити и додатне четири милијарде динара за одржавање регионалних путева.

Укинут трансфер локалним самоуправама

Како је рекао Динкић, представници Министарства финансија нису прихватили предлог Фискалног савета и Међународног монетарног фонда да се укину трансфери локалним самоуправа из буџета и позвао Фискални савет да одржи састанак са Сталном конференцијом градова и општина.

Динкић је напоменуо да је задовољан сарадњом са Фискалним саветом, додавши али да се не слаже са оценом Фискалног савета да дугови државе неће моћи да се врате планираном динамиком.

Министар је рекао да је прихватљив предлог Фискалног савета да се дефинишу квартални износи за расходе буџета, као једна од мера која би требало да омогући контролу у споровођењу буџета.

Председник Фискалног савета Павле Петровић је истакао да би било добро да дефицит буџета у 2013. буде 3,6 одсто БДП, оцењујући да то као "одлучујући заокрет" у фискалној политици, како би се јавни дуг смањио.

"Наша дилема је да ли су мере владе довољне да се дефицит смањи на 3,6 одсто БДП. Наше процене су да те мере неће бити довољне. Видимо јаз од 25 милијарди динара, за колико би био већи дефицит и износио би 4,3 одсто БДП", рекоа је Петровић.

Петровић: Опасност од нагомиланих дугова

Петровић сматра да су проблем нагомилани дугови и да је у 2013. години могуће ново увећање јавног дуга.

Према његовим речима, расходи буџета су "драстично смањени", за шест одсто, али је питање да ли ће то моћи да се оставри.

Петровић је напоменуо да постоји и ризик да субвенције буду веће за пет до 10 милијарди динара од планираних, а камате веће за пет милијарди динара.

Он је навео и да је могуће да на приходној страни буџета буде пет до шест милијарди мање од пореза на добит у односу на планирано, а да постоји простор за уштеде на трансферима локалним самоуправама.

Министар Динкић је рекао да је реално да расходи буџета у 2013. буду мањи, а да се очекује раст приходне стране буџета, услед увођење пореске стопе од 25 одсто за трансакције у "пореским рајевима" и увођењу "условне пореске амнестије".

Промењена је и структура субвенција, навео је Динкић и додао да су субвенције за пољопривреду за око 8,5 милијарди веће и да буџет за пољопривреду износи 4,5 одсто укупног држваног буџета.

Динкић је казао да су смањене субвенције за привреду за 4,8 милијарди, као и буџетски кредити, док су за око осам милијарди динара увећана социјална давања.

Одбор за финансије је након расправе усвојио предложени буџет за наредну годину. Подршку су најавили посланици владајуће коалиције, док је Либерално демократска партија оценила да ће буџет за 2013. бити неостварив и најавила да ће гласати против тог предлога владе.

Посланик ЛДП Иван Андрић је навео да ће предложени буџет бити неостварив и да ће у 2013. сигурно бити ребаланса буџета.

"Ми немамо ту дозу поверења у владу коју имају странке владајуће већине и мислимо да ће буџет бити неостварив. Суштина наше неповерења извире из понашања владе", истакао је Андрић и додао да је сигуран да ће стање у буџету на крају 2013. бити горе него сада.

Андић је похвалио што је Влада припремила буџет на време и упитао министра Динкића да ли ће почетком године парламент усвајати завршни рачун буџета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару