Читај ми!

Пад инфлације наредне године

Инфлација ће у Србији почети да пада од другог тромесечја идуће године, и крајем те године требало би да се врати у циљане оквире од четири, плус-минус 1,5 одсто, каже гувернер Јоргованка Табаковић.

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је да ће инфлација у Србији почети да пада од другог тромесечја наредне године и да би крајем те године инфлација требало да се врати у циљане оквире од четири, плус-минус 1,5 одсто.

Табаковићева је, на представљању новембарског Извештаја о инфлацији, подсетила да је међугодишња инфлација у октобру износила 12,9 одсто, што је великим делом резултат раста цена пољопривредних производа.

Гувернер НБС је рекла да ће та институција упутити савет Влади како да политиком заштите конкуренције робних резерви и аграрном политиком помогне централној банци да лакше обавља свој посао циљана инфлације.

"НБС је само једна рука, а друга рука је Влада која треба мерама фискалне консолидације да допринесе да инфлација почне да пада од другог тромесечја 2013. године", истакла је Табаковић.

Говорећи о преговорима са мисијом Међународног монетарног фонда, Табаковић је рекла да на крају разговора очекује конкретан датум поновног доласка Мисије поводом склапања новог аранжмана.

Мисија ММФ-а борави у Србији од 13. новембра и сутра завршава разговоре с представицима Владе и НБС-а. Какао је најављено, Мисија ће по завршетку разговора издати саопштење о резултатима посете током које су била разматрана текућа економска кретања, предлог буџета Србије за 2013. и могућности склапања новог аранжмана.

Табаковићева је рекла да је задовољна досадашњим разговорима представника НБС-а и ММФ-а, током којих је посебно разматрана инфлација.

Јоргованка Табаковић је истакла да су њу као гувернера НБС-а прихватиле међународне финансијске институције и да ће будућност показати да она ни на који начин неће бити политички гувернер.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару