Смањена продаја вина због кризе

Производња вина у Србији из године у годину расте, квалитет и разноврсност такође, а потражња је и даље слаба. Стручњаци, између осталог, то објашњавају и економском кризом.

У Србији се годишње произведе 1,3 милиона хектолитара вина. Последњих десет година уз државне субвенције отворено је много малих винарија, које су на међународним сајмовима добиле многа признања за квалитет. И поред тога, потрошња вина у Србији и даље је на ниском нивоу, а стручњаци сматрају да је узрок томе слаба промоција, недовољно квалитетне саднице и економска криза.

Држава је са милијарду и осамсто милиона динара помогла подизање више од 2.000 хектара нових квалитетних винограда. Вина од тог грожђа награђивана су, представљају се на сајмовима, могуће их је наћи у винаријама и винотекама али то, тврде стручњаци, није довољно.

"Немамо право представљање вина да видимо одакле то вино долази, које је њихово географско порекло, како оно настаје тамо, како се ти произвођачи муче целу годину да изнесу тај плод, после како га треба прерадити направити, флаширати, ставити га на неке маркетиншке ствари", сматра Стеван Рајта, међународни судија за оцену вина.

Највећи проблем виноградара јесте продаја, јер је вина много пошто се винарство веома раширило у Аустралији, Аргентини, Чилеу. Ми увозимо много јефтиног вина из Црне Горе и Македоније.

Александар Зеремски, из винарије "Бело брдо", каже да не треба да се гурамо у извоз.

"Ми прво морамо да подмиримо наше тржиште које не можемо да подмиримо са нашим вином", каже Зеремски и додаје да тренутно увозимо око 95 одсто потрошње вина у Србији.

Да би се помогло виноградарима трајање закупа државне земље продужено је са 15 на 40 година. За подизање винограда потребно је до 30.000 евра по хектару, а држава то субвенционише од 7 до 12 хиљада евра, што не даје ниједна земља ЕУ.

Саветник за виноградарство Министарства пољопривреде Дарко Јакшић каже да Министарство рефундира 50 одсто вредности купљене нове опреме како би се поправио квалитет вина.

"У последњих неколико година дошло је до великих инвестиција, пре свега у опрему код малих винара", објашњава Јакшић.

Промоцију вина Министарство пољопривреде помаже и израдом виноградарског регистра који ће прецизно одредити: сорте, густину садње, површину и старост винограда.

И Туристичка организација Србије на међународним сајмовима већ неколико година представља домаћа вина, а за туристичке раднике из иностранства обавезно организује обилазак домаћих винарија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару