Читај ми!

Органска храна шанса за Србију

Прошле године органска храна се производила на 6.000 хектара. Само до септембра ове године те површине повећане су за више од 70 одсто. Нови закон о органској производњи, који чека усвајање, прописиваће мере за развој домаћег тржишта, подстицај веће производње и извоза, и обуку саветодаваца.

На европским рафовима српски производи заузимају свега један одсто. Умерена клима, незагађено земљиште и вода, ситнији поседи идеални су услови да производимо и странцима пласирамо здраву и скупу храну.

Здрава исхрана њихове породице мотивисала је Зорану и Миодрага Гајића да се пре три године посвете органској производњи. Данас на шест хектара узгајају 50 врста поврћа. Уз помоћ 10 радника, и у сарадањи са 12 органских фарми, хране око 500 породица.

"У самом почетку су доста велика улагања, али је зарада одлична и потражња је јако велика. Радимо на томе да се удружимо са другим фармама", каже Зорана.

Онима који би сада да почну да се баве органском производњом донекле је лакше.

Доступно им је више органског семена, проширено је тржиште, више је продајних места, специјализованих продавница. Отворено је седам сертификационих кућа и 34 саветодавне службе.

Нада Мишковић из Националне асоцијације за органску производњу "Serbia organica" каже да Србија у просеку има 770.000 малих домаћинстава са у просеку 3,4 хектара и две краве.

"То није идеално за конвенционалну и за конкуренцију на неки начин, па не можемо да произведемо тако јефтину храну, али смо зато идеални за производњу органске хране", истиче Мишковићева.

Оно што је најважније, за следећу годину обезбеђено је 400 милиона динара из буџета за подстицај органске производње. То је 10 пута више у него 2011. године.

Додатни подстицаји

Јелена Милић из Министарствао пољопривреде, шумарства и водопривреде напомиње да произвођачи укључени у органску производњу могу да остваре подстицаје.

"Као произвођачи органске хране добијате додатне подстицаје", каже Милићева.

Да би се многи охрабрили да наставе или да почну да органски гаје храну, потребна је, кажу упућени, планска производња.

"За почетак би нам требали што би рекли фер трговци, значи који ће главницу оставити произвођачу и на фер начин са фер процентом излазити и тражити купца у иностранству", објашњава Мишковићева.

Док се код нас нешто више од 320 домаћинстава определило за такав узгој, у Словенији их је седам пута више. А каква је будућност овог посла, говори и податак да се сваке године у свету за десет одсто повећава тражња за органским производима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару