Читај ми!

Ју-Ес Стил се повукао и из Словачке

Железара у Кошицама које је била у власништву америчке компаније Ју-Ес Стил продата је украјинском предузећу Метинвест најбогатијег украјинског биснисмена Рината Ахметова.

Америчка компанија Ју-Ес Стил продала је железару у Кошицама украјинском предузећу Метинвест у власништву милијардера и најбогатијег украјинског бизнисмена Рината Ахметова.

Словачки привредни дневник Хосподарске новини објавио је да је очекивано повлачење америчког инвеститора из челичана које су највећи послодавац у Словачкој завршено јуче, потписивањем уговора о куповини у Бечу.

Дневник није навео по којој цени је амерички инвеститор продао своју железару у Кошицама, али аналитичари са којима су новинари тог дневника раније разговарали сагласили су се да се железара свакако продаје испод реалне цене.

"Кандидати за куповину настојаће да искористе компликовану ситуацију у металургији и купиће је за цену са попустом. Цена ће бити мања и због неопходних улагања која чекају новог власника", рекао је аналитичар Станислав Панис.

Железара "Ју-Ес Стил Кошице", преко које су Американци једно време били власник железаре у Смедереву, забележила је прошле године губитке у висини од 25 милиона евра. Пре две године завршен је и период олакшица за страна улагања, те као и остала предузећа мора да плаћа порез словачкој држави.

Судбина 11.000 радника железаре у Кошицама требало би, по очекивању аналитичара, да буде извесна до 2014. године. По новом колективном уговору до тада власници не смеју масовно да отпуштају раднике.

Аналитичари се надају да Метинвест који држи 39. најбогатији човек на свету, са имовином вредном 16 милијарди долара може да помогне железари у Кошицама да превазиђе кризу. Између осталог железари ће бити омогућен повољнији приступ јефтинијим сировинама са Истока.

Амерички инвеститор у Кошицама је пословао 12 година.

Почетком године Ју-Ес Стил се повукао и из Србије, тако што је склопио договор, према којем је Влада Србије купила смедеревску железару за један долар.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару