Усвојени нацрти економских закона

На седници Владе усвојени нацрти закона из сектора здравства и пакет предлога системских закона из области економије, који ће скратити расправу о предлогу буџета за наредну годину.

Влада Србије усвојила је пакет предлога системских закона из области економије, који ће скратити расправу о предлогу буџета за наредну годину, која почиње 21. новембра у Скупшини Србије, ако и нацрте закона из сектора здравства.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић истакао је на конференцији за новинаре да неки од тих закона, као што је закон о ограничењу рокова плаћања, као и закон о условном отпису камата привреди, имају за циљ да побољшају ликвиднодст привреде.

Усвојени су и предлози измене закона о девизном пословању, који ће омогућити да плаћања према иностранству не иду само преко банака, већ и система плаћања преко интернета, као што је "пеј пал", рекао је Динкић.

Усвојени су и предлози измене закона о ауторским и сродним правима, којим се укида "музички динар" за занатлије, а смањује се вредност те накнаде за власнике угоститељсих објеката, навео је министра финансија.

Такође, усвојене су и измене закона о акцизама, који обухвата акцизни календар на дуван и нафне деривате до 2016. године.

Динкић је навео и да је усвојени и предлози три системска закона за реформу финансирања здравства, којим би требало да буду решени постојећи дугови здравствених установа и спречен настанак нових задуживања.

Влада Србије усвојила је и нацрте три системска закона из области здравства неопходних за реформу тог сектора, а који предвиђа да држава преузме дуг од 13 милијарди динара болница за лекове и претвори га у јавни дуг, изјавио је Млађан Динкић.

Он је рекао да ће се од 31. марта наредне године увести ценатрализоване јавне набавке у здравству, чиме ће бити забрањено болницама да купују лекове и опрему.

Динкић је објаснио да ће дуг болница према веледрогеријама бити плаћен у три рате, током наредне три године.

Министар је указао да су сви директори болница дужни да доставе фактуре Министарству финансија након чега ће Трезор платити тај дуг на рачун веледрогерија у три рате и напоменуо да Фонд здравства дугује још 13 милијарди динара.

Влада Србије усвојила је Предлог закона о роковима измирења новчаних обавеза који предвиђа да се уговором између привредних субјеката и јавног сектора не може предвидети рок за измирење обавеза који је дужи од 60 дана, а уколико је јавни сектор у уговорном односу са привредним субјектом, као дужник, рок не може бити дужи од 45 дана.

Млађан Динкић је истакао да је данашња седница владе била најдужа од када је формирана влада, јер је на дневном реду био огроман број закона, а 45 минута било је речи о "скандалозној" пресуди Хашког трибунала.

Министар Динкић се извинио новинарима што је конференција за медије каснила скоро сат и по.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару