Читај ми!

"Импол Севал" отпоран на кризу

У ваљаоницама бакра и алуминијума, симболима Севојна, две различите приче. Док ваљаоница алуминијума успешно послује, гради нови погон и проширује асортиман, ваљаоница бакра грца у дуговима и чека реструктурирање.

Ваљаонице бакра и алуминијума, деценијама су симбол Севојна. Али, док се у првој, из које је ваљаоница алуминијума израсла, ових дана боре са огромним дуговима очекујући реструктурирање, у другој, "Импол Севалу", деценију од приватизације заокружују новим погоном у који је уложено 17 милиона евра.

Нови погон је и одговор на кризу која је на светском тржишту готово преполовила продају алуминијума. "Импол Севал" ће новом линијом за обострано бојење обезбедити допуну постојећег програма, конкурентност и приход којим се компензује евентуално смањења продаје осталих производа.

Директор за инвестиције и развој Радомир Додок каже да "Импол Севал" припрема и такозвану ламинацију трата која представља удвајање са специјалним фолијама, које имитирају челик и дрво.

"Биће и других производа намењених луксузним објектима", наводи Додок.

"Импол Севал" и у овој години вредност извоза мери стотином милиона евра - смањења у производњи су незнатна, а просечне зараде 527 евра.

Генерални директор "Импол Севала" Нинко Тешић каже да се та компанија у прошлој и овој години, поред тржишта ЕУ, окренула и руском тржишту где се дошло до значајних количина за извоз.

"На Немачком тржишту смо такође присутни. Тако да су нам та два тржишта, која су ове година најмање осетила кризу и нису била у рецесији, помогла да ове године имамо пуно коришћење капацитета", истиче Тешић.

За протеклих десет година у ову фабрику инвестирано око 65 милиона евра, чиме је потврђено опредељење већинског власника да је развија као један од стратешких делова компаније.

"Импол Севал" се припрема и за увођење зелене производње у области алуминијумске индустрије.

Иако то још увек није директива Европске уније, иде се ка стандардима који обезбеђују, одрживо коришћење обновљивих ресурса и еколошку подобност процеса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару