Читај ми!

Влада очекује успешно окончање тендера

Очекујемо да тендер за Железару "Смедерево" буде успешно завршен до краја године, каже државни секретар у Министарству финансија Србије Александар Љубић. Србија је на добром путу оживљавања привреде, па је неће задесити "грчки сценарио", истиче Љубић.

Државни секретар у Министарству финансија и привреде Александар Љубић изјавио је да очекује да тендер за стратешког партнера Железаре "Смедерево" буде успешно окончан до краја ове године.

"Тим владе који је задужен за проналазење стратешког партнера за Железару 'Смедерево' очекује да ће тај пројекат бити успешан, односно да ће Железара, после паузе, врло брзо упалити обе високе пећи и вратити се на стари пут, као један од највећих извозника у Србији", рекао је Љубић агенцији Бета.

На питања у којој фази су преговори са руском "Уралвагонзаводом", који се једини пријавио на тендер, Љубић је рекао да "у тренутку док траје тендер и док је процедура у току не могу износити детаљи преговора".

Према његовим речима, не може се тачно рећи када ће обе високе пећи бити покренуте у Железари "Смедерево", јер ту постоје одређене техничке претпоставке.

"Оно што се може релативно брзо урадити и што ћемо ми инсистирати током преговора јесте да се под хитно покрене висока пећ која је у тихом ходу, а након тога врло брзо, наравно, у времену које то техничке могућности дозвољавају, упали и пусти у рад и друга висока пећ", рекао је Љубић.

Железара "Смедерево" је од јануара 2012. године у власништву државе Србије јер је дотадашњи власник, амерички "Ју Ес стил", одлучио да је прода за један долар зато што је фабрика имала губитке.

Производња у Железари привремено је обустављена почетком јула. На други тендер за стратешког партнера српске железаре једино се пријавило зависно предузеће руске компаније "Уралвагонзавод".

Нема опасности од "грчког сценарија"

Говорећи о јавним финасијама и оживљавању привреде Александар Љубић је рекао да је "Србијa на добром путу заустављања раста јавног дуга и оживљавања привреде и неће је задестити "грчки сценарио".

"Министарство финансија и привреде је способно да тај процес проведе од почетка до краја. Ми смо сигурни да Србију неће задесити 'грчки сценарио' и да смо, након мера које смо представили, на добром путу оживљавања српске привреде, односно заустављања раста јавног дуга", додао је Љубић.

Према његовим речима, раст јавног дуга се не може зауставити у једном дану или једној години, али ће се Министарство константно борити да у наредним годинама тај јавни дуг сведе у прихватљиве оквире.

"Кад имате кризу, кад имате дефицит буджета од седам одсто, када имате раст јавног дуга који је достигао 60 одсто БДП, то не можете прикочити у једној години", каже државни серетар Александар Љубић.

Према пројекцијама, дефицит буџета Србије би требало да буде смањен на 1,9 досто у 2014. години, односно 0,9 одсто у 2015. години, рекао је он.

Љубић је навео да су до сада банке одобриле приверди близу 900 милиона евра кредита са субвенционисаном каматом, за шта је држава издвојила 1,3 милијарде динара у овој години.

Према његовим речима, јако је битно то што нису сви кредити отишли у репрограм, иако се то очекивало, већ је део тих кредита ишао у инвестиције за обртна средста.

Љубић је истакао да постоји интересовање великих компанија да инвестирају у Србији. Он је рекао да, после италијанског "Геокса" који гради фабрику у Врању, очекује да и друге велике компаније покрену нове погоне широм Србије.

На питање о којим компанијама је реч, Љубић је навео да у овом моменту не може о томе да говори због поверљивости података, додавши да "до момента када не потпишу уговоре постоји нешто што се зове уговор о чувању поверљивости података и ми до тог тренутка не можемо говорити о којој се компанији ради".

Љубић је казао да процена привредног раста од два одсто у наредној години "није базирана на неким лепим жељама", већ на тим новим страним инвестицијама, на постојећим инвестицијама као што је Фијат, као и на очекиваном успеху у налажењу стретешког партнера за Железару "Смедерево".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару