Читај ми!

Могућ отпис камата за струју

Један од начина да се реши проблем дуговања за струју је и отпис камата, сматра министарка енергетике Зорана Михајловић и додаје да то може да буде урађено уз помоћ банака и на рате.

Дугови привреде и грађана за електричну енергију достигли су близу милијарду евра и један од начина да се тај проблем реши је отпис камата, уз обавезу да се основни дуг за струју мора платити, рекла је министарка енергетике, развоја и животне средине Зорана Михајловић.

"Разни су предлози и мислим да је отпис камата једна од могућности, а да обавеза по основном дугу мора да се преузме и исплати", рекла је Михајловић, за нови број часописа "кWh".

Пошто је становништво сиромашно, могућност да се плати основни дуг може да буде уређена уз помоћ банака и на рате, али те обавезе по основу утрошене електричне енергије морају да се плате, нагласила је министарка.

Михајловићева је указала да све док се не ураде социјалне карте у Србији неће бити лако применити тржишну цену електричне енергије.

Јасно је да није било, пре свега, политичке воље да се социјалне карте ураде у претходном периоду. А требало је да знају да није могуће говорити о тржишту електричне енергије и гаса без социјалних карата, рекла је Михајловићева.

"Данас та воља постоји. Поред социјалних карата потребно је изменити и тарифни систем. Верујем да ће многе ствари у електроенергетици да изгледају сасвим другачије већ идуће године", истакла је министарка.

Она је најавила да ће инсистирати да се промени начин управљања у јавним предузећима.

"Инсистираћу да ЕПС, као и било које друго јавно предузеће, постане ефикасније, продуктивније и да за коју годину можемо да се похвалимо да се бавимо развојем електроенергетике и енергетике, а не да тиме помажемо да се покрију дугови", нагласила је Михајловићева.

Процена вредности ЕПС-а

Министарка је напоменула да је корпоративизација процес у који ЕПС улази, јер је то један од корака тог предузећа ка тржишту, ефикасности и профитабилности. 

"Почетком 2013. године отвориће се тржиште електричне енергије у Србији за купце на високом напону, али пре него што се крене у тај процес, потребно је у самом ЕПС-у урадити неколико корака, као што су процена вредности капитала компаније, корпоративизација, оспособљавање Дирекције за трговину за трговца и друго", рекла је Михајловићева.

Према њеним речима ЕПС мора да буде довољно јак да може да се ухвати у коштац са изазовима тржишта електричне енергије, али и довољно реформисан да грађани и привреда не трпе.

Осим промене начина управљања у јавним предузећима, приоритети ресорног министарства су и изградња објеката енергетске инфраструктуре и подизање енергетске ефикасности у Србији, поновила је Михајловићева и додала да су најважнији стратешки пројекти отварање нових копова и електрана, изградња гасних интерконекција и развој нафтног сектора.

Осим Термоелектране "Никола Тесла Б3", реверзибилне хидроелектране "Бистрица", електрана на Дрини, као и хидроелектране "Ђердап 3", веома је важно да се оспособе и топлане да постану когенеративна постројења, рекла је Михајловић.

Србија треба да постане велико градилиште, јер је то једини начин да се покрену друге области, попут машиноградње и грађевинарства, али и да се запосли велики број људи, истакла је министарка.

Министарка је напоменула да је много могућности и у гасној и нафтној привреди, од изградње гасне интерконекције Ниш-Димитровград, гасовода "Јужни ток", до изградње новог складишта гаса.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару