Читај ми!

Стразбур враћа стару девизну штедњу

Словенија и Србија мораће да реше проблем старе девизне штедње Инвест банке и Љубљанске банке, пресудио је суд у Стразбуру. Док се у Љубљани о пресуди данима полемише, из српског Министарства финанснија поручују да ће се о томе јавно изјаснити тек кад се виде које су импликације.

Србија и Словенија одговорне су за враћање новца штедишама Инвест и Љубљанске банке - одлука је суда у Стразбуру. Троје грађана који су се жалили Европском суду добиће по четири хиљаде евра као накнаду за нематеријалну штету али, што је важније, пресуда ће бити модел по коме ће се поступати и у случају осталих штедиша. Из Љубљане и Београда најављују жалбе.

За штедише правда, за две државе Пандорина кутија. Пресудом суда у Стразбуру Словенија и Србија мораће да реше проблем старе девизне штедње Инвест банке и Љубљанске банке. Иако је донета на основу три случаја, та пресуда важиће за све оне који су у сличној ситуацији, односно који су у тим банкама штедели пре рата и остали без новца.

Стразбур већ рачуна на 8.000 подносилаца, али штедише тврде да их има на десетине хиљада.

"Ми смо основано удружење на нивоу БиХ од Министарства правде БиХ и ми водимо комплетну документацију БиХ. Инвест банка Београд дугује 94,3 милиона долара без камата 20 година", каже Славољуб Никшић из Удружења грађана за поврат старе девизне штедње у БиХ и дијаспори.

За две деценије дуг је, рачунају, нарастао на 200 милиона евра. Толико од Србије очекује око 40.000 штедиша Инвест банке у БиХ. Истовремено, 120.000 штедиша из те земље и 300.000 из Хрватске од Љубљанске банке очекују 185 милиона евра, односно три милијарде са каматом, рачуница је Удружења.

Из Агенције за осигурање депозита у Београду, која штити штедише у случају да банка престане да ради, поручују да стара штедња није у њиховој надлежности. О томе, кажу, треба да се договоре државе.

"Штедише своја потраживања остварују на начин који се уговори са државама сукцесорима СФРЈ. Имајући у виду да такви уговори између држава сукцесора нису закључени (у овом случају са БиХ), исплате старе девизне штедње депонентима у филијалама Инвест банке у БиХ није било, нити је таква обавеза постојала", поручују из Агенције за осигурање депозита.

Док се у Љубљани о пресуди данима полемише, у Србији за њу није било истог интересовања. Како ће бити регулисан милионски дуг, из државе нема званичних објашњења.

"Још увек наше надлежне службе у Министарству нису проучиле ту пресуду, тек када то погледамо, када будемо видели које су импликације моћи ћемо да се јавно изјаснимо о томе", рекао је пре неколико дана Млађан Динкић, министар финансија и привреде.

Из Министарства правде у оквиру кога је сектор за заступање пред Европским судом за људска права најављују да ће на пресуду реаговати, за шта имају три месеца. Како сазнаје РТС, током наредне недеље требало би да се састану представници тог министарства, Министарства финансија и НБС како би се пронашао начин за враћање милионског дуга.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару