Читај ми!

Штит за раднике

Предложене измене Закона о раду изазвале су буру у јавности, али како ствари стоје, тек долази време да синдикати, послодавци и држава седну за сто. Мишљења свих страна су за сада разједињена.

У Србији има 750 хиљада незапослених, а 60 хиљада људи не прима плату. Хоће ли послодавци лакше да дају отказе, а запослени да штрајкују само на радном месту, неке су од дилема измена Закона о раду.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

Помоћница министар за рад Радмила Букумирић, у емисији Око, рекла је да измене Закона о раду неће створити нова радна места нити променити црну статистику.

"Мора да дође до промена. Оне треба да отклоне оно што до сада није поштовано, где се закон није примењивао, на пример, рад на одређено време на 12 месеци. Предлог је да рад на одређено време траје најдуже три године. То треба да буде у циљу остваривања права запослених и предмет разговора међу социјалним партнерима", каже Букумирић Катић.

Председник Самосталног синдиката Србије Љубисав Орбовић сматра да се измене врше управо да би се права радника смањила, а основни разлог је, како каже,  тај што се закон који постоји не поштује и не примењује. 

"Послодавци продужавају рад на одређено време, тако да људи у томе проведу пола живота. Ништа неће да се промени и да рад на одређено време буде продужен на три године. Ми не видимо шта се тиме добија", тврди Орбовић.

За Милана Кнежевића, председника Асоцијације за мала и средња предузећа, Закон о раду је наслеђе комунизма и сматра да нове мере не доприносе решењима.

"Ја запошљавам раднике кад ми посао искаже потребу да запошљавам. Не отпушта послодавац, већ посао. Ако послодавац запошљава на годину дана, зашто не може на које год хоће време. Не отпуштамо ми из хира", рекао је Кнежевић.

Држава сматра да се неке одредбе  не примењују, неке су застареле, а неке нису добре. Заштита радника се мора обавити тако што решења морају да буду комплексна, а казне адекватне.

"Сваког дана имамо захтеве за тумачење Закона о раду. Највећи број захтева у протекле две године односи се на тумачење члана 108, који се односи на ноћни и сменски рад", каже Радмила Букумирић Катић.

Опстанак послодавца је најважнији, сматра Милан Кнежевић. "Прихватамо било који европски закон да буде преписан од речи до речи. Договараће се синдикати и послодавци, а Влада ће посредовати. Ако се донесе овај закон за отпремнину, може да дође до великог броја отпуштања у кратком времену. Мора да се обезебди грејс период који ће обезбедити сукцесивно отпуштање", сматра Кнежевић.

Представници синдиката, државе и послодаваца нису се сложили ни око тога треба ли у закон унети конвенцију о заштити материнства.

Требало би да за сада, породиљско одсуство не буде краће од 12 месеци, и да се промени однос према породиљама које се враћају на посао, како би се вратиле на приближно исте послове. Ни о праву на штрајк нема слоге. Три стране тешко ће наћи заједнички језик.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару