Читај ми!

Светска банка повећава помоћ Србији

Светска банка ће са 400 милиона долара подржати државни буџет Србије. Прва рата од 100 милиона долара тек када Србија потпише споразум са ММФ-ом, каже Џејн Армитиџ.

Светска банка обезбедиће Србији 400 милиона долара као подршку буџету у наредној години али услов за то је брзо постизање договора са Међународним монетарним фондом, изјавила је директорка Светске банке за југоисточну Европу Џејн Армитиџ.

Она је навела и да Светска банка за ову годину прогнозира пад Бруто домаћег производа од 1,5 одсто по чему је Србија у најгорој ситуацији у региону.

Армитиџ је, на конференцији за новинаре, прецизирала да пре него што Србији да прву траншу помоћи од 100 милиона долара, Светска банка очекује да земља постигне нови споразум са ММФ-ом.

Она је објаснила да су средства Светске банке намењена за подршку буџету, пре свега, као помоћ у спровођењу реформи јавних расхода.

Према њеним речима, у наредној години очекује се раст од 2,5 одсто БДП најпре због опоравка пољопривредне производње, затим производње аутомобила у "Фијату" и добре перспективе за долазак страних директних инвестиција.

Представници Светске банке данас су у разговору са премијером Ивицом Дачићем потврдили да та финансијска институција жели да значајно повећа подршку Србији. 

Како је наглашено, Светска банка је спремна да подржи развој економије, посебно пољопривреде и енергетике, али и структурне реформе у здравству и образовању.

ММФ у Србији од 13. новембра

Мисија ММФ-а доћи ће у Србију 13. новембра, где ће боравити недељу дана поводом разговора са српским властима, потврђено је Танјугу у Канцеларији ММФ-а у Београду.

На челу мисије ММФ-а биће као и до сада Зузана Мургасова.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић рекао је раније да ће са делегацијом ММФ-а у Београду разговарати о плану средњорочних структурних реформи, а да се крајем јануара или почетком фебруара очекује и долазак преговарачке мисије о евентуалном новом аранжману са ММФ.

"Са делегацијом ММФ-а ћемо разговарати о плану средњорочних структурних реформи, јер је важно да Србија смањи свој дуг и спроведе ту врсту реформи. Након те мисије која је припремна и биће релативно кратка - трајаће свега седам дана, очекујемо преговарачку мисију крајем јануара или почетком фебруара око евентуалног новог аранжмана", рекао је Динкић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару