Читај ми!

"Фијат" гура опоравак

Уколико се остваре процене о повећању извоза идуће године, пре свега аутомобила, тада ће бити реалан и Владин план о привредном расту од два одсто, оцена је сарадника Економског института. Ипак, економисти упозоравају да већег помака неће бити док се Влада не ухвати у коштац са јавним сектором и да ће инфлација ове године премашити све рекорде.

Уколико се остваре процене о повећању извоза идуће године, пре свега аутомобила, тада ће бити реалан и Владин план о привредном расту од два одсто, оцена је сарадника Економског института. Ипак, упозоравају да већег помака неће бити док се Влада не ухвати у коштац са јавним сектором и да ће инфлација ове године премашити све рекорде.

Динар по динар, проценат по проценат и првобитан план да ове године укупна инфлација буде шест одсто, давно је премашен. Цене убрзано расту због суше, потрошње изнад реалних могућности, монопола, картела, курса евра, оцена је економисита.

"Према нашој процени инфлација не може бити мања од 13 одсто, статистика каже и 14 одсто", каже уредник месечног билтена Економског института у Београду МАТ Владимир Вучковић.

Ипак, има и једна позитивна вест - после овогодишње рецесије и пада привреде, идуће године раст од два одсто, колико процењује Влада, реалан је.

"Немојте да мислите да ми ширимо велики оптимизам, али 2013. показаће се ефекти. Прво производња аутомобилске индустрије, чији је извоз у септембру избио на друго место међу свим областима, одмах после прехрамбене индустрије", каже сарадник Економског института Стојан Стаменковић.

Ипак, до оправка, који не зависи само од извоза једне фабрике, не може се рачунати без озбиљнијих реформи.

"Сада је препрека сваком даљем развоју управо јавни сектор и његова системска регулација", истиче Стаменковић.

На питање када ће се кренути са реформом јавног сектора, надлежни одговарају: "Већ смо кренули". 

Министар економије Млађан Динкић каже да Влада припрема сет закона који прати буџет, а један од тих је и нови закон о јавним предузећима.

"Уводимо и професионализацији управљања јавним предузећима која подразумева то да се директори бирају на јавним конкурсима, да директори републичких јавних предузећа не могу бити функционери политичких странака ", објашњава Динкић.

У корист опоравку не иду ни подаци о индустријској производњи која је ове године за готово четири процента мања него прошле. То је уједно и сигнал Влади, кажу економисти, да што пре нађе решење за стратешког партнера за Железару Смедерево.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару