Читај ми!

Српска тезга на светској пијаци

Ускоро престају да важе Владине уредбе којима је забрањен увоз кукуруза, сунцокрета, соје и шећерне репе. Србија годинама бележи суфицит у извозу хране, али нема ни количину, ни уједначен квалитет хране намењен светском тржишту, упозоравају стручњаци.

Србија годинама бележи суфицит у извозу хране. Највише девиза доноси нам кукуруз, шећер и замрзнуто воће, а најмање месо, месне и млечне прерађевине као производи више фазе прераде.

У завршној фази је приступање Светској трговинској организацији, што би требало да нам омогући лакши извоз хране.

Неке мере које је влада увела како би обезбедила снабдевеност домаћег тржишта и заштитила потрошаче, ускоро престају да важе. То се, пре свега, односи на забрану извоза кукуруза, сунцокрета, соје и шећерне репе, уведену због дуготрајне суше.

Министар спољне и унутрашње трговине Расим Љајић каже да та мера и уредба о ограничењу маржи за пет основних животних намирница неће важити после децембра.

"Цене се ће формирати слободно на тржишту, али ћемо тражити друге модалитете како да заштитимо потрошаче", истиче министар Љајић.

На конференцији посвећеној повећању извоза хране констатовано је да последњих седам година Србија бележи суфицит у извозу хране.

Ипак, стручњаци истичу да немамо ни количине, ни уједначен квалитет хране намењен светској пијаци. То је случај и са производњом воћа и поврћа.

Повртар из Госпођинаца Лазар Ђукић каже да је проблем кад имају мало. "Кад било ко озбиљан дође и каже: 'Дајте ми пет шлепера недељно', требало би сви да се удружимо како бисмо могли било где да извозимо", истиче Лазар Ђукић.

Свињско и живинско месо, млеко и кромпир и даље не можемо да извозимо у Европску унију јер немамо извозне дозволе.

Горан Живков из компаније "СЕЕДЕВ" сматра да су данас неопходни стандарди да би извозили.

"Једноставно, ако их немате не можете да извозите. Чак  када све то имате, а нисте ценовно или квалитетно конкуретни, опет вам ништа не вреди", истиче Живков.

Суфицит у трговини пољопривредним и прехрамбеним производима, како тврде стручњаци, није последица великог извоза хране него малог увоза намирница услед ниског стандарда и високих царина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару