Мораторијум на приватизацију Комерцијалне банке?

Комерцијална банка неће бити приватизована наредних пет година, ако држава постигне договор са страним акционарима, рекао председник ИО Ивица Смолић.

Уколико се постигне договор државе са четири страна акционара могуће је да се уведе мораторијум од пет година на приватизацију "Комерцијалне банке", изјавио је председник Извршног одбора те банке Ивица Смолић.

Смолић је у разговору са новинарима рекао да је Министарство финансија и привреде наговестило да ће бити затражен мораторијум од пет година за било каква питања у вези са приватизацијом "Комерцијалне банке".

Договор би, осим тога, омогућио да акционари могу да, у случају драстичног опоравка на тржишту, заједнички продају 20 одсто свог власништва у "Комерцијалној банци" током тих пет година, рекао је он.

Ако четири страна акционара - Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), Међународна финансијска корпорација (ИФЦ), немачки ДЕГ и шведски Сведфонд 1. јануара конвертују преференцијалне акције у управљачке акције, у њиховом власништву биће 41,5 одсто банке, а у власништву државе 41,74 одсто, навео је он.

Смолић је напоменуо и да се у наредној години не планирају докапитализације банке, односно повећање капитала по том основу.

Према речима Смолића, учешће проблематичних кредита у "Комерцијалној банци" у укупним кредитима половином године било 11,04 одсто, што је 45 одсто ниже у односу на просек банкарског сектора.

Како је навео, штедња у тој банци је на нивоу од 1,3 милијарде евра, што обухвата 16,3 одсто укупне штедње у банкама, односно сваки шести евро штедње налази се у "Комерцијалној банци".

Држава је 29. октобра докапитализовала "Комерцијалну банку" куповином акција у вредности од 100 милиона евра, чиме је задржала већинско власништво у тој банци.

Да држава није искористила право на докапитализацију, њен формални удео би се до краја године смањио на 27,46 одсто, а већински власници "Комерцијалне банке" би постали страни акционари.

Те четири институције би 1. јануара 2013. имале контролни пакет од 51,54 одсто капитала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару