Јефтинија сетва, веће површине под пшеницом

Сетва једног хектара под пшеницом јефтинија је него пре четири године. Добра цена пшенице и мања улагања у сетву у односу на пролећне усеве, утицали су да се ратари определе за већу производњу те житарице.

Ни најстарији земљорадници не памте да је у оптималном року пшеницом засејана тако велика површина - чак 450 хиљада хектара. План је да ове јесени хлебно зрно заузме око 550 хиљада хектара, или 15 одсто више него прошле сезоне.

Време иде на руку ратарима. Киша је омекшала земљу па су услови за сетву и даље изузетно повољни. Озеленеле су њиве посејане пшеницом.

Перо Латиновић из Банатског Великог Села код Кикинде, обавио је сетву на око 40 хектара или за трећину више него прошле јесени.

"Узео сам ђубриво и семе, као и сваке године", објашњава Латиновић и истиче да је тешко финансирати толику сетву.

Велики прерађивачи пшенице су, као и раније, преко задруга дали земљорадницима репроматеријал, с тим да им предају пшеницу у тој противвредности.

Тако је "Житопромет" у Сенти помогао сељаке у сетви са 1.500 тона ђубрива и 700 тона семенске пшенице.

"Како се не би радило на бази паритета, везали смо динаре са девизном клаузулом", објашњава Предраг Ђуровић, из "Житопромета" и додаје да ће у зависности од средњег курса Народне банке формирати основица за обрачун цене пшенице.

Према подацима Задружног савеза Војводине, пре четири године сетва једног хектара вредела је као 1.850 килограма пшенице. У јесен 2010. године, сетва је коштала 1.760 килограма пшенице, а ове јесени је још јефтинија - 1.500 килограма.

Како истиче Вукосав Саковић, из "Жита Србије" из Београда, овогодишња цена пшенице од 27 динара по килограму изузетно је повољна за пољопривреднике, па су они због тога заинтересовани за већу сетву.

Због вишегодишњег мањег улагања у производњу те житарице, просечни приноси не прелазе четири тоне по хектару, па зато изостаје и већа зарада.

Стручњаци предлажу земљорадницима да боље нађубре њиве јер је по агротехничким мерилима за већи род пшенице потребно око пола тоне минералног ђубрива по хектару.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару