Читај ми!

Сто дана Владе из економског угла

Гости емисије Око економије сагласни да је у првих 100 дана нове Владе Србије избегнут банкрот, али и да смо далеко од решења проблема. Шансу за излазак из кризе виде у стварању добрих закона о раду, развоју малих и средњих предузећа и стварању добре пословне климе.

У првих 100 дана нове Владе Србије избегнут је банкрот, али смо далеко од решења проблема, сагласни гости емисије Око економије. Шансу за излазак из кризе виде у стварању добрих закона о раду, развоју малих и средњих предузећа и стварању добре пословне климе.

Овде можете погледати/преузети емисију Око економије

Помоћник главног и одговорног уредника НИН-а Милан Ћулибрк каже да је ребаланс катастрофалан, а да више наде улива буџет за 2013. годину који је солидан у односу на околности, као и да то важи за сва остала поља економије.

Професор Факултета за економију, финансије и администрацију Михајло Црнобрња сматра да је позитивна ствар што је направљен добар привредни амбијент, али да су две битне ствари - инфлација и незапосленост.

Консултант за инвестиције и порески систем Саша Радуловић каже да од старог дела владе није много ни очекивао а од новог дела има и добрих и лоших ствари. Изјаве чланова Владе поводом 100 дана Радуловић види више као списак лепих жеља, него реална оцена. Банкрот избегнут новим задуживањем, а сттруктурно није ништа измењено.

"Све негативне трендове које смо имали имамо и даље, све дисбалансе које смо имали имамо их и даље, померено је то, али ја не видим да смо било шта структурно на том пољу променили", наводи Радуловић.

Сматра да су највећи помаци учињени на пољу борбе против корпуције и регулисању поља јавних набавки, али недостају системска решења да се убудуће спречиле такве ствари.

Професор Црнобрња је сагласан да су највећи помаци учињени на пољу борбе против корупције, али да је то претворено у борбу једног човека, уместо да буде системска. Објашњава да против корупције постојала је и раније, али је сада персонализована и политизована и чекају се резултати, објашњава професор Црнобрња.

Милан Ћулибрк је забринут због најдинамичнијег пад БДП-а у трећем кварталу. "То се може оценити као поседица пада БДП-а у прва два квартала године, али дефинитвно је да ми завршавамо годину у рецесији од 2%. То значи да ће Влади бити много теже да одржи буџет какав је пројектовала, јер га је рачунала са много мањим падом", објашњава Ћулибрк.

Подсећа и да се из месеца у месец убрзава инфлација, која ће, сматра, до краја године доћи до 15 одсто. Сумња и у изјаве да смо избегли банкрот, мада смо најгори сценарио избегли.

Помоћник главног и одговорног уредника НИН-а подсећа да је Влада најавила да неће оптупштати запослене у Јавном сектору док траје криза, иако ће нас то много коштати уколико криза буде дуго трајала, јер тај сектор највие оптерећује домаћу економију.

Лоша пореска консолидација

Порески стручњак Саша Радуловић сматра да буџет за 2013. годину само на папиру изгледа добро, али да када се анализирају бројеви, види се да то неће ићи тако глатко како је планирано.

Радуловић наводи податак да је од милион и седамсто хиљада запослених у Србији, чак 700 хиљада плату прима од државе и објашњава да је то неодрживо стање.

Када је прављена фискална консолидација урађене су неке ствари које се не раде, као што је повећање пореског оптерећења. Пореска политика која уводи плаћање по наплати, према оцени Радуловића је катастрофална и довешће до урушавања система.

"Морамо да смањимо порезе на рад, како би производња постала исплативија, како би запошљавање било исплативије, а са друге стране да дигнемо неке порезе, који углавном каче увоз", каже Радуловић и истиче да је неопходно направити прерасподелу.

Када је реч о Закону да ће држава своја дуговања морати даплаћа у року од 45 дана, а привреда 60, Ћулибрк објашњава да је сувише могућности да Влада одлучује како она хоће. Подсећа да је најављено да дуг Фармацеутске индустрије планиран да буде преведен у јавни дуг, који ће после бити половоично отписан, а пола стављено у репрограм, што говори у прилог томе да је остављен простор да се одлучује по жељи.

Борба против корупције доводи инвеститоре

Уколико успемо континуирано да створимо представу да се озбиљно води броба против корупције је начин да привучемо инвестиције, али и добијемо нове кредите, објашњава професор Црнобрња и додаје да је 100 дана мало да се неке ствари ураде мало, али да ова Влада има добре резултате.

Ћулибрк наводи да је добар сигнал у броби против корупције најављени Закон о Јавним набавакама, који је, према његовој оцени, добро написан и требало би да, између осталог, да добре резулатате. Као лошу праксу која је настављена, Ћулибрк истиче новчане стимулације за оне који отварају нова радна места и наводи да се то може решити пореским стимулацијама, а не давањем новца из буџета.

Радуловић закључује да је најважније у борби против корупције најбитнија политичка воља, али и да се утврди како је до тога дошла и због чега, као и да се провере спорне приватизације. Упозорава и да је остало да се пронађу разлози системске корупције, како би се установило како је до тога дошло и да би се тај проблем смањио.

Ћулибрк истиче да је потребно да се реше многи проблеми, али тако што ће се тачно утврдити ко је крив, а ко не, јер су послењих година сви за све криви, и објашњава да то није систем који може да се одржи. Већа очекивања грађана, о којима је на данашњој седнци Владе говорио премијер Ивица Дачић, последица је и стабилизације динара, сматра Ћулибрк.

Јачању динара допринела Влада субвенционисаним кредитима индексирани у еврима, а не Народна банка, и то је оно због чега су грађани задовољни и очекивања су им већа, јер очекују да динар настави да јача, што по оцени Ћулибрка није реално.

Професор Михајло Црнобрња сматра да је потребно темељно испитати законе о радним доносима, да се претресу економски инвалиди, односно предузећа у реструктурирању. Шансу за излазак из кризе Радуловић види у развоју малих и средњих предузећа, а Ћулибрк у стварању повољног радног окружења како за стране, тако и за домаће инвеститиоре.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару