Читај ми!

Смањићемо број неразвијених општина

Министарка Верица Калановић рекла је у Бујановцу да се ефикасним мерама мора смањити број неразвијених општина. То ћемо учинити програмом подстицајних мера који ће да подразумева да оним општинама које имају капацитете Министарство финансијски помогне да направе потребан искорак, навела Калановићева.

Министарка регионалног развоја и локалне самоуправе Верица Калановић рекла је у Бујановцу да без обзира на тешку економску ситуацију, "није у реду да у Србији има све више неразвијених општина".

Зато је министарка Калановић на скупу "Бујановачка агора", чија је тема била "Ресурси и потенцијали Бујановца - будућност југа Србије", најавила модел по коме ће ресорно министарство повести више бриге о општинама које имају снаге и капацитете да се из четврте групе развијених, уз подстицајна средства, пребаце у трећу групу.

"Морамо ефикасним мерама смањити садашњи број од 40 неразвијених општина. То ћемо учинити програмом подстицајних мера који ће да подразумева да оним општинама које имају капацитете Министарство финансијски помогне да направе потребан искорак", објаснила је Калановић.

Калановићева је рекла да је будући Коридор 10 развојна шанса мултиетничке средине као што је Бујановац са специфичним проблемима, као и неразвијеног југа Србије.

"У свету је мапа путева истовремено и мапа развоја. Бујановац и овај крај свој економски излаз морају пронаћи у Коридору 10, у већем броју запослених, јер ће будући аутопут овде довести нове инвеститоре и нова радна места", рекла је министарка.

Калановића је објаснила да ће тим чином у Бујановцу престати потреба за административним правилима по којима се на сваког запосленог Рома запошљавају три Србина, односно седам Албанаца.

У расправи на скупу речено је да Бујановац и његова Канцеларија за локални еконосмки развој не седе скрштених руку и да та општина има развојне потенцијале и капацитете.

"Своје двориште смо средили по европским стандардима. Наша индустријска зона је на Коридору 10, имамо 32 извора минералне воде, огромно шумско богатство, 30.000 радно способних становника, а после Прешева, са 33,5 година просечне старости Бујановац је најмлађа општина у Србији", рекла је руководилац Канцеларије за локални економски развој Фазила Аземовић.

Скуп су уз подршку Америчке агенције за међународну помоћ (УСАИД) организовали Центар за регионализам из Новог Сада и Цивилни ресуср центар из Бујановца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару