Читај ми!

Озбиљан купац за Железару "Смедерево"?

Тендер за смедеревску железару продужен за два месеца, јер руска компанија "Уралвагонзавод" жели да достави озбиљну и конкретну понуду, за коју је потребно време. Та компанија једина је откупила документацију за стратешког партнера Железаре и спремна је да покрене производњу и пре завршетка тендера.

Руска компанија "Уралвагонзавод", која је једина откупила документацију за стратешког партнера у смедеревској железари, спремна је да покрене производњу и пре завршетка тендера.

Тендер је продужен за два месеца, односно до 26. децембра, јер Руси желе да доставе врло озбиљну и конкретну понуду, за коју је потребно време.

За коначну понуду, која подразумева тачан износ инвестиција, "Уралвагонзавод" тражи додатно време. У Влади кажу да је то прихватљиво, јер тражени период није дуг.

"'Уралвагонзавод' изразио је интерес да направи један технички споразум са Владом и да чак покуша да покрене производњу и пре него што да коначну понуду. Тако да разговори са њима око стратешког партнерства са Железаром 'Смедерево' иду у добром правцу", наглашава министар финансија и привреде Млађан Динкић.

За запослене у Железари то је добра вест. Међутим, синдикате брине то што им средином децембра истиче колективни уговор, па траже да са Владом направе неки споразум до доласка стратешког партнера.

"Надамо да је нађен стратешки партнер или власник, што је најбитније за синдикате да се радници врате у скорије време на посао. Нама је скоро 4.000 запослених на плаћеном одсуству, а то је негде преко 70 посто. Сви су сада у примањима око 60 одсто. Веома је тешко и због кредита, а долази и зимска сезона, истиче председник Асоцијације слободних и независних синдиката Железаре Драган Миловановић.

И стручњаци оцењују да је добро да "Уралвагонзавод" дође у Смедерево, јер је реч о челичном гиганту који позитивно послује и који ће моћи да искористи потенцијале Железаре.

"Вероватно имају где да употребе добар челик, како у својој унутрашњој структури, тако и у преко 20 филијала у којима производе, између осталог и за војну индустрију, где се траже неспорно квалитетан челик, што наша Железара може да обезбеди и остале структуре као што су бели лимови за специјалну намену", објашњава Никола Мајински из Удружења рудника метала, црне и обојене металургије у Привредној комори Србије.

Предузећа српске металопрераде, која зависе од Железаре, виде ту и своју прилику, јер потецијални руски партнер послује и на европском и на светском тржишту.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару