Читај ми!

Србија избегла банкрот

Интервенцијом Владе избегнут банкрот земље, каже министар финансија Млађан Динкић и за следећу годину најављује привредни раст од најмање два одсто. Динкић очекује да Србија закључи нови аранжман са ММФ-ом у јануару или фебруару наредне године. Гувернер НБС Јоргованка Табаковић најављује наставак политике плутајућег курса динара.

Министар финансија Србије Млађан Динкић каже да је интервенцијом Владе избегнут банкрот земље, а за наредну годину најављује привредни раст од најмање два одсто.

"Земља је била на корак од банкрота. Расходи за камате за отплату јавног дуга расле су таквом прогресијом да би без мера финансијске консолидације Србија била доведена у ситуацију која је слична оној у Грчкој", рекао је Динкић на Деветој привредној конференцији Рајфајзен банке у Београду.

Министар финансија са оптимизмом дочекује наредну годину, а као главни циљ наводи заустављање раста броја незапослених.

Значајан допринос привредном расту Србије, како очекује Динкић, даће производња новог "фијата 500Л", од којег се у 2013. очекују две милијарде евра од извоза. Такође, уз спровођење мера аграрне политике, очекује се боља пољопривредна сезона, а биће реализован и низ мера за побољшање ликвидности привреде.

Динкић је нагласио да ће раст јавног дуга бити заустављен на нивоу од око 65 одсто БДП, а план је да се у 2014. тај дуг обори на око 58 одсто. Министар је најавио да ће у ту сврху бити продат део државне имовине, као и да ће држава смањивати задуживање на домаћем тржишту јер је оно најскупље.

Најавио је да ће се Србија, ако се наставе повољне околности на међународном финансијском тржишту, у новембру појавити са још једном емисијом еврообвезница у вредности од 500 милиона долара, чиме ће наша земља, што се тиче финансирања, бити мирна до пролећа.

У наредној години очекује се привредни раст од два одсто, а ако до краја године буде решен проблем Железаре Смедерево, раст ће бити и већи.

Руска компанија "Уралвагонзавод" је заинтересована да направи технички споразум са Владом Србије и покуша да покрене део производње у Железари Смедерево и пре него што достави коначну понуду, прецизирао је Динкић.

Министар је подсетио и да је Влада Србије јуче докапитализовала Комерцијалну банку, чиме је држава остала највећи акционар у тој највећој банци у Србији, као и да је задовољан како је изведена операција пребацивања депозита из "Нове Агробанке" у "Поштанску штедионицу".

Најкасније до јануара би, како је најавио, требало да буде направљен Нацрт међудржавног споразума са Уједињеним Арапским Емиратима, а уговори конкретизовани и спроведени у дело најкасније до краја марта 2013.

План да се компанији из УАЕ препусти стратешко власништво над десет пољопривредних комбината у Србији, Динкић је оценио као један од најбољих аранжмана за српску пољопривреду у последњих пар деценија.

Табаковићева: Наставак политике плутајућег курса

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је да централна банка жели да настави политику плутајућег курса динара, јер је то једини начин да Србија има тржишну привреду и да ефикасно реагује на шокове из окружења.

"Та мера кошта, али је једино могућа у овим условима", рекла је Табаковићева на привредној конференцији Рајфајзен банке у Београду.

Табаковићева је истакла да ће НБС, да би допринела остварењу финансијске стабилности у земљи, и даље користити референтну каматну стопу, али то неће искључити и могућност коришћења других инструмената монетране политике, попут обавезне резерве или интервенција на девизном тржишту.

Према очекивањима централне банке, раст бруто домаћег производа Србије у наредној години биће три одсто.

Табаковићева је подсетила да је НБС ревидирала пројекцију раста за ову годину са минус 0,5 на минус 1,5 одсто, услед лоше пољопривредне сезоне и пада производње због хладноће у фебруару.

Према њеним речима, у 2013. очекује се нето прилив страних директних инвестиција од 1,2 милијарде евра, пре свега у енергетски сектор, као и смањивање платно-билансног дефицита, као последица даље експанзије у аутомобилској индустрији и наставка фискалне консолидације.

Од новембра се, како је истакла, очекује успоравање месечних стопа инфлације, па ће у другом тромесечју 2013. уследити њен пад и повратак у границе циљане инфлације.

Како је Табаковић прецизирала, инфлација би крајем наредне године требало да износи четири одсто, плус-минус 1,5 проценат.

На скупу је говорио и председник Фискалног савета Павле Петровић који је оценио да је позитивно што је Предлогом буџета за 2013. годину предвиђено заначајно смањење дефицита Ипак, каже да нису у потпуности јасне мере којима ће расходи бити смањени.

Петровић је, уз ограду да је Фискални савет буџет добио пре неколико дана и да ће тек дати детаљну анализу, рекао да је првим увидом установљено да је предвиђено амбициозно смањење расхода и да постоји ризик да тај план не буде остварен.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару