Европска перспектива привреде Србије

Србији потребно хитно смањење плата у јавном сектору, реформа пензионог фонда и спречавање монополских злоупотреба, порука је скупа о малим и средњим предузећима. Европска унија пружиће пуну подршку Србију у побољшању услова пословања малих и средњих предузећа.

Србија ће у напорима да унапреди пословни амбијент и побољша услове пословања малих и средњих предузећа имати пуну подршку Европске уније, али Влада, Скупштина и приватни сектор морају више сарађивати.

Да би до напретка дошло, Србији је потребно хитно смањење плата у јавном сектору, реформа пензионог фонда и спречавање монополских злоупотреба које плаћају грађани, порука је скупа о малим и средњим предузећима "Европска перспектива привреде Србије у време кризе".

Србија је последње три године напредовала у побољшању услова пословања, али мора побољшати стечајни поступак, ојачати мрежу "пословних инкубатора", побољшати систем образовања и помоћи предузетништво жена.

"Пре свега мора се установити редовно плаћање јер је то предуслов за здраво привредно окружење у коме се развија продуктивно предузетништво", објашњава директор Центра ОЕЦД за локални и регионални развој МСП Серђо Арцени.

Један од највећих проблема пословања је утицај државе на економију.

"Утицај српске државе на економију још је велики и то се није променило од прошле године. Када говоримо о приватизацији, она је стала, јер су у 2011. години продата само два предузећа, а ту је и национализација смедеревске железаре и куповина 20 одсто акција Телекома", објашњава шеф Делегације за ЕУ интеграције и економску сарадњу у Србији Френк Јанмат.

Влада ће појачати сузбијање "сиве економије", да би услови пословања били једнаки за све, а наставиће укидање парафискалних оптерећења и смањење бирократских процедура, истичу у Министарству за регионални развој.

Малим и средњим предузећима министарство је обезбедило субвенционисане кредите за одржавање ликвидности.

Министарка за регионални развој и локалну самоуправу Верица Калановић нагласила је да је Влада Србије обезбедила милијарду и триста милиона динара и ангажовала средства пословних банака од 800 милиона евра.

Влада ће наставити изградњу путне инфраструктуре, реформу пензијског ситема и тржишта рада, а страним инвеститорима нудиће се посебни услови пословања и гаранција безбедног пословања.

"Ова држава жели нормалне услове за привреду, нормалне услове за људе који долазе да инвестирају свој новац и отварају радна места у овом друштву и у томе нико не сме да им тражи неки незаконит новац", нагласио је председник Скупштине Србије Небојша Стефановић.

Малу привреду од 1. јануара очекује олакшица плаћања ПДВ-а по продаји робе. Задаци пред нама су јачање конкуренције, слободно тржиште, уређење процеса јавних набавки, смањење субвенција и државне помоћи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару