Читај ми!

Мањи октобарски рачуни за струју

Купцима електричне енергије ће кроз октобарски рачун бити враћено два одсто ПДВ-а за утрошену струју у септембру, најавио ЕПС. Одлука је у складу са препоруком Владе да због економске кризе грађанима и привреди врати два одсто ПДВ-а обрачунатог у септембарским рачунима.

"Електроприведа Србије" најавила је да ће свим купцима кроз рачун за електричну енергију утрошену у октобру вратити износ увећаног пореза на додату вредност (ПДВ) за струју коју су потрошили у септембру.

Тако ће сви купци у октобарском рачуну добити умањење у вредности од два одсто ПДВ-а, који им је обрачунат у септембарском рачуну.

Рачуне за утрошену електричну енергију у октобру, купци могу да очекују после 1. новембра, када почиње очитавање потрошње у електродистрибуцијама.

Та одлука је у складу са закључком који је Влада Србије усвојила 22. октобра, којим се ЕПС-у препоручује да због утицаја светске економске кризе на економске прилике у Србији, грађанима и привреди врати два одсто од ПДВ-а који је обрачунат у септембарским рачунима.

Министарстарство финансија је навело да ће на основу тог закључка рачуни за струју бити умањени за разлику између стопе ПДВ-а од 18 и 20 одсто.

Одлука Министарства, како наводе, није на штету ЕПС-а јер ће и електродистрибуције бити у обавези да уплате мањи износ пореза у буџет.

У Министарству истичу и да је Закон о порезу на додату вредност дефинисао да висина стопа, која ће бити примењена, зависи од тога када је извршен промет добра, односно у овом случају, када је струја очитана.

Како је очитана у октобру, електродистрибуције су примениле пореску стопу у складу са законом.

Увећање стопе ПДВ-а са 18 на 20 одсто у Србији почело је да важи од 1. октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару