Читај ми!

Сигурни депозити клијената Нове Агробанке

Сви депозити клијената Нове Агробанке, њих 250.000, сто одсто су обезбеђени готовином, каже министар финансија Млађан Динкић. Без одлуке да Поштанска штедионица преузме Нову Агробанку, она би отишла у стечај, јер је имала мало готовине, објашњава Динкић.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић тврди да су сви депозити клијената Нове Агробанке, њих 250.000, сто одсто обезбеђени готовином.

Динкић је новинарима у Новом Саду рекао да је пребацивањем улога из Нове Агробанке у Поштанску штедионицу направљен велики корак ка стабилности банкарског система и да га не плаше гужве на шалтерима Поштанске штедионице, које за сада, како је истакао, нису велике.

"И да сви клијенти подигну одједном сва своја средства, не би било никаквог проблема", поручио је Динкић.

Клијенти су слободни да располажу својим улозима, наглашава Динкић, уз уверење да ће многи од њих прихватити савет да оставе улоге у Поштанској штедионици.

Министар Динкић нагласио је да би без те трансакције Нова Агробанка отишла у стечај, јер је имала мало готовине.

Клијенти Нове Агробанке постали су данас клијенти Поштанске штедионице у којој ће моћи слободно да располажу својим новцем.

Поштанска штедионица саопштила је у суботу да је, у складу са закључком Владе Србије, с Агенцијом за осигурање депозита закључила уговор о преузимању дела имовине и дела обавеза Нове Агробанке.

Избор директора јавних предузећа преко конкурса 

Влада Србије ће у четвртак усвојити предлог закона о јавним предузећима, по коме ће директори бити бирани само по основу конкурса, рекао је министар финансија и привреде Млађан Динкић.

"Ниједан партијски функционер неће моћи да конкурише за та места, већ само професионалци", истакао је Динкић.

Министар финансија навео је да Уједињени региони Србије, чији је он председник, поштују принципе департизације и да нема ниједан пример да је неко из те странке на функцији директора јавних предузећа, јер је функционерима УРС-а забрањено да конкуришу на та места.

Динкић је као пример навео Пореску управу где су, за разлику од ДС-а, која је, како је истакао, за директора те институције ангажовала свог високог функционера, сада ангажовани професионалци као што је Иван Симић, који је био директор Пореске управе Словеније.

Образлажући одлуку да се продужи тендер за избор стратешког партнера за Железару "Смедерево", Динкић је рекао да је руска компанија "Уралвагонзавод" тражила додатно време како би комплетирала понуду.

Рок за достављање понуда за стратешког партнера за Железару "Смедерево" померен је за два месеца, до 26. децембра.

О докапитализацији

Млађан Динкић поново је критиковао одлуку Скупштине Војводине да докапитализује Развојну банку Војводине и рекао да и Међународни монетарни фонд (ММФ) сматра да је у питању неодговорна одлука.

"ММФ је критиковао ову одлуку и оценио је као неодговорну, а ја сам их упутио на покрајинске органе власти", рекао је Динкић новинарима у Новом Саду.

Он је оценио и да је потпуно погрешна одлука Скупштине Војводине да емитује обвезнице вредне око 150 милиона евра са роком доспећа од 30 година. Према речима Динкића, на тај начин се не упумпава свеж новац у "Развојну банку Војводине", иако је њој управо свеж новац потребан.

"Ни САД, ни Јапан не могу да продају обвезнице са роком доспећа од 30 година, па не може ни Војводина", рекао је Динкић и препоручио покрајинским властима да рок доспећа смање на пет година или ће се суочити са озбиљним последицама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару