Читај ми!

Руска подршка буџету Србије

Србија ће за подршку буџету највероватније добити милијарду евра од Руске Федерације, рекао Велимир Илић. Министар грађевине и урбанизма најављује и да ће Влада Србије уплатити аванс азербејџанској фирми "Азвирт", како би се домаћи грађевинари укључили у градњу ауто-пута од Љига до Прељине.

Министар грађевине и урбанизма Велимир Илић рекао је да ће Србија за подршку буџету у 2013. години највероватније добити милијарду евра од Руске Федерације.

Илић је након отварања Међународног сајма инвестиција и некретнина БЕЛРЕ рекао је да су преговори за тај кредит у току и да ће новац бити расположив тек од идуће године, с обзиром на то да смо имали успешну продају државних обвезница, што нам је дало одређени "финансијски луфт".

Говорећи о раније договореном руском кредиту од 800 милиона долара за развој железничке инфраструктуре у Србији, министар је навео да ће тај новац "неспорно остати намењен железници".

Планирано је да се руским кредитом модернизују деонице на железничком Коридору 10, настави градња пруге Ваљево - Лозница, реконструкција пруге Београд - Бар и набавка нових возова из Русије, рекао је он.

Премијер Ивица Дачић разговараће о руском кредиту, почетком децембра, са председником и премијером Русије, Владимиром Путином и Дмитријем Медведевим. Како је РТС-у потврђено у руским дипломатским круговима, кредит би требало да буде реализован.

Инфузија за оживљавње српских путара 

Министар Илић је, такође, рекао да ће Влада Србије уплатити аванс азербејџанској фирми "Азвирт" у износу већем од 60 милиона евра како би домаћи грађевинари могли да се укључе у градњу ауто-пута од Љига до Прељине на Коридору 11, рекао је министар грађевине Велимир Илић.

"Тај новац ће бити инфузија за оживљавње српских путара", рекао је Илић.

Говорећи о понуди кинеских компанија да учествују у грађи Коридора 11 од Београда до Љига, министар је навео да ће на следећој седници ове недеље Влада потврдити избор најповољнијег кинеског понуђача за градњу ауто-пута од Обреновца до Љига, изузев деонице Уб–Лајковац коју већ граде домаћи грађевинари.

Према речима минстра, једна кинеска компанија понудила је да гради деонице од Обреновца до Љига за цену од 5,8 милиона евра по километру, што је за око два милиона евра јефтиније од азербејџанске фирме "Азвир" која гради од Љига до Прељине.

Илић је рекао да ћемо добити од кинеске Ексим банке веома повољан кредит са каматом испод три одсто. Он је рекао да се припрема и јавно-приватно партнерство са Кинезима за градњу ауто-пута од кинеског моста у Београду до Обреновца, у оквиру којег ће бити изграђен велики мост на Сави и Сурчинска петља.

Припрема се и документација за градњу ауто-пута од Прељине до Појата.

Министар је најавио да ће се ускоро градити мост преко Дрине на око 15 километара изнад Љубовије и да је већ завршена пројектна документација. О томе ће бити расписан тендер, али да БиХ мора да се сагласи јер је то заједнички пројекат Србије и Републике Српске и додао да ће Србија дати 450 милиона динара, а остало РС, рекао Илић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару