Читај ми!

За локалне путеве четири милијарде

Министарство финансија обезбедило четири милијарде динара за зимско и летње одржавање 6.082 килиометара путева који су у надлежности локалне самоуправе, истакла министарка регионалног развоја и локалне самоуправе Верица Калановић.

Велики број општина у Србији није у могућности да одржава путеве добијене лошом прекатегоризацијом, а посебно не у зимском периоду, истакла министарка регионалног развоја и локалне самоуправе Верица Калановић, најављујући помоћ од четири милијарде динара за зимско и летње одржавање путева који су у надлежности локалне самоуправе.

"Спремна сам, пошто зимско одржавање путева почиње већ 15. новембра, да смањим по пет одсто са свих апропријација у Министарству за регионални развој и локалну самоуправу и обезбедим 200 милиона динара за прву траншу у децембру", рекла је Калановићева новинарима.

Како је навела, Уредбом о прекатегоризацији путева која је донета крајем фебруара, од 145 општина чак 132 добиле су нове путеве за одржавање у укупној дужини од 6.082 километра, што је урађено без консултације са општинама и није извршена примопредаја.

Министарство финансија је, према њеним речима, одобрило тај предлог за буџет 2013. године и тај новац ће бити распоређен тако што ће од четири милијарде нешто мање од милијарду бити намењено за зимско одржавање путева а остало за летње које је обимније.

Зими ће тих око 6.000 километара путеве одржавати Путеви Србије и биће ангажован независан надзор, а сва плаћања ће бити обављана преко Министарства за регионални развој и локалну самоуправу, навела је Калановићева, додајући да ће се тако спречити хаос у општинама током предстојеће зиме.

Министарка је рекла да ће лети општине саме одржавати путеве и да ће сваки месечни трансфер морати да оправдају предвиђеном документацијом да би могле да наставе да добијају новац, што ће контролисати, такође, независан надзор.

Калановићева је одговарајући на питања новинара рекла да финансијска децентрализација и повећан приход локланих самоуправа на основу измењеног закона о њиховом финансирању немају везе са тим што је лоше обављена прекатегоризација одређених регионалних путева који су постали локални.

Министарка је истакла да ће њено министарство тражити измену уредбе о прекатегоризацији путева, јер је потпуно нелогично да 10 слабо развијених општина добије највећи број километара, а мало да добију градови попут Београда и Новог Сада.

Централна Србија добила је око 5.000 километара, Београд свега 372 и Војводина 702 километара, нагласила је Калановићева.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару