Струја неће поскупети

Најјефтиније грејање ове зиме биће на струју, а енергената ће бити довољно. Поскупљења нема до краја године, а у 2013. биће направљене социјалне карте и нови тарифни систем, најавила министарка Зорана Михајловић.

Министарка енергетике Зорана Михајловић сматра да цена електричне енергије треба да буде виша, али и да је важнији нови тарифни систем по коме ће највише цене плаћати они потрошачи који највише и троше у ситуацији када у држави нема довољно електричне енергије. Социјалне карте послужиће за угрожене категорије потрошача.

Гостујући у емисији "Око економије" министарка Михајловић је рекла да је Србији потребна либерализација тржишта енергената, да јавна предузећа струју производе у тржишним условима, а да улога државе и министарства буде таква да омогући свим потрошачима снабдевање по приступачним ценама.

„Ми обавезујемо топлане да крену на мерење по утрошку, Електропривреда Србије креће у процес корпоративизације. Постоје ствари које се системски раде да би следеће године спремнији дочекали грејну сезону", објаснила је министарка.

Србија сваке године има исти проблем недостатка струје у грејној сезони када је потрошња највећа, али то је проблем старе инфраструктуре, слабе енергетске ефикасности и неусклађености цена струје, објаснила је Зорана Михајловић. Ове године, каже,  ремонтом ЕПС-ових постројења и набавком енергије из вишкова Републике Српске, обезбеђене су довољне количине електричне енергије.

На критику да је увођење попуста на мању потрошњу популистичка мера, министарка одговара да је нова Влада била доведена „пред свршен чин" формирањем пред грејну сезону и да је то била једина мера која може да помогне грађанима који не могу да плате своје рачуне за струју.

"Ово је покушај да ублажимо ситуацију, а то је социјална компонента државе која води рачуна", оценила је Михајловићева и додала да је претходна Влада имала четири године за системске реформе у систему енергетике које није урадила, а да ће нова Влада социјалне карте и нов тарифни систем који ће омогућити боље снабдевање енергијом направити за годину дана.

Еколошка и економска ефикасност у производњи струје

Уредба о усклађивању минималних и максималних цена топлотне енергије, недавно усвојена, требало би да уведе ред у ценовник и пословање топлана у Србији, објаснила је министарка. То ће, каже, спречити досадашњу праксу да се топлане сваке године обраћају за помоћ држви која им је до сада помагала додатним количинама мазута.

"Цене топлотне енергије су у Србији данас од 30 динара до 150 за домаћинства, и од 70 до 505 за привреду што није нормално. Уредба је краткорочна мера, а системска мера коју смо наложили топланама је прелазак на мерење по утрошку за који је потребно до две године", рекла је Зорана Михајловић објашњавајући да топлане морају да постану произвођачи и топлотне и електричне енергије и тако постану еколошки и енергетски ефикасне.

Све топлане ускоро ће ускладити цене грејања са донетом уредбом, а цене ће зависити од врсте горива које топлане користе. Енергетска инспекција већ следеће недеље кренуће у контролу, најављује министарка.

Неће бити рестрикција

Србија има довољно мазута и ове године нема бојазни од несташице у топланама, а нема ни страха од недостатка гаса.

„Гаса има довољно, ми га увозимо и ако дође до неких проблема можемо да кажемо да имамо складиште гаса Банатски двор и потребне количине ако дође до неког застоја", рекла је Михајловићева додавши да се ни цена гаса неће мењати до краја године већ тек са новим тарифним системом.

„Цене гаса зависе од цене увозног гаса који добијамо из Русије, та цена није ниска и ми ћемо у годишњим преговорима учинити све да ту цену снизимо. Мој задатак је да покушам да обезбедим што нижу цену било ког енергента који набављамо", додала је министарка и најавила да ће се Србија заиста окренути гасификацији Србије.

Борба против криминала и корупције

Министарка енергетике недавно је у министарству именовала специјалног саветника за борбу против криминала и корупције који је формирао тим који се бави узроцима лошег или сумњивог пословања у појединим јавним предузећима.

Поводом истрага које је затражила у појединим јавним предузећима, пре свега ЕПС-у и "Србијагасу", и критика да су то персоналне оптужбе,  министарка одговара да нема ничег личног између ње и других функционера већ само добро пословање и поштовање правила.

Министарство енергетике ове године унапред је обезбедило довољне количине струје за грејну сезону, објашњава Михајловићева, што је разлика у односу на претходне године када се интрвентним увозом трошило много новца на скупу електиричну енергију. Тако ће бити избегнути посредници у трговни струјом који на тај начин зарађивали новац.

"ЕПС има Дирекцију за трговину електричном енергијом која ће постати део предузећа које ће имати права да излази на берзу и тргује електричном енергијом, као и ти посредници који су се до сада појављивали", најавила је министарка.

Свако има право да бира свој тим

Кадровска именовања последњих дана изазивају доста негодовања у јавности, а неколико их је било и у сектору енергетике. Министарка енергетике сматра да је сваки директор ког именује Влада одговоран за тим који формира и све што предузећа у наредном периоду раде.

„Ако је његов тим добар и даје резултате сагласна сам са тим тимом. Мислим да је право свакога када дође на неку функцију да направи свој тим као што сам то урадила и ја и ја одговарам за све што тај тим ради", рекла је Зорана Михајловић.

Нови Закон о јавним предузећима који би Влада сутра требало да донесе направиће разлику не само по томе што ће се директори јавних предузећа бирати на јавним конкурсима и мораће да имају квалификације за функцију на коју конкуришу.

„Конкурси морају да буду и ја једва чекам да се они објаве, посебно у области енергетике која је покретач привреде. Ти људи ће морати да предлажу и одређни план како ће да раде и да имају квалификације и то ће бити фактори који ће утицати на избор. Услов конкурса није да ли је неко политичар", објаснила је министарка тврдећи да чланска карта политичке партије неће бити предност на таквим конкурсима.

Зорана Михајловић део је владиног тима за преговоре са Косовом и најављује да ће Министарство енергетике и даље радити на прикупљању и анализи свих података који су везани за енергетику Косова и Метохије.

Наш задатак је да имамо све податке и направимо простор за озбиљне преговоре. Енергетика је значајна на Косову, рудна богатства су огромна и ми тамо и имамо доста објеката", нагласила је Михајловићева додавши да Србија тренуто не може да утиче на паралелне процесе који се на Косову дешавају а односе се на испумпавање угља и продају имовине ЕПС-а на Космету.

Министарка енергетике најавила је да ће Србија ускоро имати инвестиције у области енергетике које ће обезбедити бољу производњу како би Србија, за четири или пет година, престала да буде зависна од увоза струје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару