Читај ми!

Социјалне карте за цену струје

О реалној цени електричне енергије не може се говорити док не буду урађене социјалне карте, као и прилагођен тарифни систем чије су измене у току, рекла је Зорана Михајловић. До краја године неће бити поскупљења струје и гаса, истакла је министарка енергетике.

Министарка енергетике Зорана Михајловић рекла је да се о реалној цени електричне енергије не може говорити док не буду урађене социјалне карте, као и прилагођен тарифни систем чије су измене у току.

Министарка је најавила да ће током следеће године бити завршене социјалне карте, подвукавши да су оне после 12 година, " 70 одсто припремљене"`.

Владина Уредба о минималним и максималним ценама топлотне енергије краткорочна је мера, а држава ће од идуће године кренути са реализацијом системских мера за решавање проблема у електроенергетском систему, рекла је Михајловићева на скупу "Како ћемо се грејати током зиме 2012/2013".

До краја године неће бити поскупљења струје и гаса, изјавила је министарка енергетике.

"Да ли ће цена струје и гаса и у ком проценту у току 2013. да иде на горе ја сада не могу да вам одговорим, али могу да кажем да ће се свакако мењати", рекла је Михајловићева.

Министарка је најавила и да би већ наредне године неке топлане у Србији могле да пређу на мерење топлотне енергије по утрошку, наглашавајући да је циљ да на том режиму буду све топлане како би биле ефикасне и профитабилне, што сада није случај, тако да путем цена покривају губитке.

"Топлане су веома битан део енергетског биланса и свима је важно да оне добро функционишу" казала је Михајловићева.

Према њеним речима, то је средњорочна мера која ће бити спроведена у сарадњи с Министарством за регионални развој и локалну самоуправу.

Министарка регионалног развоја и локалне самоуправе Србије Верица Калановић рекла је да ће следеће седмице енергетска инспекција почети да контролише да ли топлане поштују уредбу о максималним и минималним ценама грејања.

Мерењем топлотне енергије по утрошку, како је оцењено на данашњем скупу, могле би да се остваре уштеде од 20 одсто у наредних неколико година.

Међутим, ЕПС ће и ове зиме бити највећа топлана у Србији. Спремни су за велику потрошњу, али апелују на државу да наредних година дестимулише употребу електричне енергије за грејање.

Из ЕПС-а упозоравају да је грејање на струју неодрживо, и еколошки и економски. Необновљиви ресурс, угаљ, спаљујемо у термоелектранама да бисмо добили струју, коју нерационално користимо за грејање.

Вршилац дужности генералног директора ЕПС-а Александар Обрадовић каже да се ради о губицима од око 70 одсто.

"То је еквивалент, као када бисте узели векну хлеба и 70 одсто тога бацили у корпу, а само 30 одсто појели. То није добро", навео је Обрадовић.

Већина топлана провући ће се и ове зиме захваљујући помоћи државе и мазуту из Робних резерви.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару