Читај ми!

Влада: Решен проблем "Нове Агробанке"

Влада Републике Србије усвојила Предлог закона о преузимању имовине и обавеза проблематичних банака и упутила га Скупштини Србије на хитно усвајање. Тим законом биће решен проблем "Нове Агробанке" коју ће преузети "Поштанска штедионица", саопштила Влада.

Ради очувања стабилности финансијског система, Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о преузимању имовине и обавеза проблематичних банака и упутила га Скупштини Србије на хитно усвајање.

Тим законом биће решен проблем "Нове Агробанке", коју ће преузети "Поштанска штедионица", саопштено је из Владе.

Влада је усвојила и закључак којим препоручује испоручиоцу електричне енергије да свим грађанима и привреди, уз наредни рачун за утрошену електричну енергију, врати износ увећаног пореза на додату вредност за струју коју су користили у септембру.

Када је реч о Закону о преузимању проблематичних банака, предвиђа се пренос имовине и обавеза такве банке на другу финансијски способну и стабилну банку, што је једна од најефикаснијих опција за стабилизацију банкарског сектора и консолидацију на домаћем тржишту, образложено је из Владе.

Применом тог закона биће омогућено решавање проблема "Нове Агробанке" (неадекватно формиране за посебне намене у мају ове године, по више основа неусклађене са Законом о банкама, где је држава 100 одсто власник), чији је постојећи пословни модел дугорочно неодржив.

Закон омогућава пренос квалитетне активе и обавеза "Нове Агробанке" на "Поштанску штедионицу" без угрожавања њене стабилности. "Поштанска штедионица" је преузималац као најстабилнија банка на тржишту са широком пословном мрежом и чврстом структуром депозита, саопштено је из Владе.

Тим законом Влада добија овлашћење Скупштине Србије да може брзо и ефикасно да реагује у случајевима процењене нестабилности банака, додаје се.

Тим предлогом системског решења, најозбиљнијим од избијања економске кризе 2008. године, Влада ствара услове за трајну стабилизацију банкарског сектора у Србији.

Влада Србије, уз подршку Народне банке Србије, чврсто је решена да елиминише све елементе нестабилности у банкарском систему и сваки потенцијални случај реши у складу са принципима потпуне стабилности финансијског система, минимизирања укупног трошка за пореске обвезнике и спровођење трајних и одрживих решења.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић прецизирао је да би тај закон у скупштини требало да се нађе у среду и да буде изгласан у петак, тако да ће људи који имају депозит у "Новој Агробанци" постати депоненти "Поштанске штедионице" од понедељка.

"У понедељак штедише несигурне 'Нове Агробанке', која би, иначе, отишла у банкрот, могу да буду мирнe, јер ће моћи слободно да располажу својим улозима у 'Поштанској штедионици' и, наравно, не преносимо само депозите, већ и ликвидност потребну да се затвори та трансакција", рекао је Динкић.

Да Влада Србије није усвојила такава решења, "Нова Агробанка" би, према речима Динкића, отишла у банкрот.

Стручни тимови Министарства финансија и привреде, НБС и Агенције за осигурање депозита су у припреми овог решењa сарађивали са тимом експерата Међународног монетарног фонда.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару