Николић и Путин отварају радове на Јужном току

Председници Русије и Србије Владимир Путин и Томислав Николић отвориће у децембру радове на гасоводу Јужни ток, каже министар Милан Бачевић. Пројекат трасе Јужног тока кроз Србију највећи је инвестициони пројекат у последњих шест деценија и његова вредност, само за изградњу, процењује се на око две милијарде евра, навео Бачевић.

Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић изјавио је да ће председници Русије и Србије Владимир Путин и Томислав Николић у децембру отворити радове на гасоводу Јужни ток.

"Пројекат трасе Јужног тока кроз Србију највећи је инвестициони пројекат у последњих шест деценија и његова вредност, само за изградњу, процењује се на око две милијарде евра. Средства за то постоје и реализација ће коначно почети у децембру", рекао је Бачевић у интервјуу за Вечерње новости.

Бачевић је указао да ће крак гасовода ући у Србију код Зајечара, на Вршкој чуки, и после 415 километара ће се завршити код Параћина.

"Планирамо да урадимо документацију за одвајање крака ка Косову, преко Ниша, и две конекције - за Републику Српску и Хрватску. Тим просторним планом покривено је више од 40 општина у Србији. Ми ћемо овим пројектом постати регионална енергетска сила", рекао је министар.

Министар Бачевић је рекао да очекује да ће "веома брзо" бити потписан Споразум о стратешком партнерству Србије и Русије.

"Средином новембра владин Комитет за сарадњу с Русијом путује у Москву, где ћемо разговарати и о овом споразуму. Можда је отварање Јужног тока кроз Србију идеална прилика да се и парафира овај споразум", оценио је Бачевић.

Како је навео, Србија спада у групу привилегованих држава када је реч о сарадњи са Русијом.

"Ту предност влада мора да искористи на најбољи могући начин, али то значи да и Русији мора да да предност неким пројектима у нашој земљи", рекао је Бачевић.

Упитан да ли ће ојачане везе с Русијом повећати преговарачки капацитет Србије са ЕУ, он је рекао да је Србија одувек у Европи и да јој "никаква посебна улазница за то није потребна".

"То што нисмо до сада ушли у ту политичко-економску организацију само је сплет несрећних околности кроз које смо прошли... Хоћемо у Европу, али нисмо спремни да трпимо диктате и примамо пацке око нечега за шта нисмо криви", оценио je министар Бачевић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару