Под лупом 6.000 банака еврозоне

Европска централна банка следеће године почиње контролу банкарског сектора еврозоне, договорено на самиту европских лидера у Бриселу. То би могло да разбије зачарани круг преливања криза из банкарског сектора на државне буџете.

На самиту европских лидера у Бриселу донета је одлука да од следеће године, Европска централна банка почиње контролу банкарског сектора еврозоне, што представља први корак ка директној помоћи Европског стабилизационог фонда посрнулим банкама, које су један од главних узрока дужничке кризе у Европи.

Договор о контроли банкарског сектора еврозоне уследио је после усаглашавања ставова Немачке и Француске.

Европска централна банка постепено ће уводити контролу над свих 6.000 банака еврозоне. То би могло да разбије зачарани круг преливања криза из банкарског сектора на државне буџете.

Председник Европског савета Херман ван Ромпеј тврди да је за Европу добро да има јединствени надзорни механизам, који ће функционисати од 2013. године.

Француска је инсистирала да се све банке ставе под надзор већ до краја године, како би угрожене банке што пре имале директан приступ европским фондовима.

"Чим се усвоји Закон за спровођење надзора о коме смо се договорили, Европска централна банка моћи ће да организује контролу над банкарским сектором еврозоне", објашњава председник Француске Франсоа Оланд.

Нервозна због позајмица из европских фондова, Немачка је била за спорије увођење јединственог надгледања банака.

"Јединствени банкарски надзор није могућ већ у јануару, али он мора да буде завршен, пре него што се испразне фондови за спас еврозоне", истиче канцеларка Немачке Ангела Меркел.

Предлогу Берлина да се именује европски комесар за надзор националних буџета снажно су се успротивиле Велика Британија и Француска, залажући се да свакодневна контрола државних финансија буде у рукама националних централних банака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару