Читај ми!

Јапанско коцкање с капиталном инвестицијом

Оператер мобилних телефона "Софтбанк" из Јапана платиће 20 милијарди за већински удео у посрнулој америчкој компанији "Спринт Некстел", што је највећа појединачна инвестиција у иностранству у историји јапанске економије. Економски стручњаци у Јапану ту куповину сматрају чистом коцком.

"Софтбанк", jапански оператер мобилних телефона платиће фантастичних 20 милијарди за већински удео у посрнулој америчкој компанији "Спринт Некстел", што је највећа појединачна инвестиција у иностранству у историји јапанске економије.

Економски стручњаци у Јапану, ову куповину, међутим, сматрају чистом коцком.

Та куповина за циљ има продор јапанске компаније на примамљиво америчко тржиште и представља најновију у низу огромних јапанских инвестиција стимулисаних чињеницом, да је јен у последњих годину и по дана на највишим нивоима у односу на друге светске валуте. 

Када је реч о области мобилне телефоније, "Софтбанк" је фирма која је у последњих шест година прешла пут од најмањег оператера до лидера у телекомуникационом сектору у Јапану.

"Софтбанк" је дошао на лидерску позицију захваљујући комбинацији јефтине услуге и успешног рекламирања, а првенствено томе што су били први оператер у Јапану који је својим корисницима понудио смартфон.

Такође, тржиште мобилних телефона у САД још увек је у експанзији, за разлику од јапанског које је презасићено, оцењују стручњаци.

Узевши све чињенице у разматрање, инвестиција "Софтбанка" је логична и изводљива, али стручњаци у Земљи излазећег сунца су упркос томе, углавном веома критички расположени у својим оценама. По њима, реч је о коцки са могуће трагичним последицама.

Бизнис геније или мегаломански коцкар?

Генерални директор "Софтбанка" Масајоши Сон (55) основао је компанију пре 31 годину у граду Фукуоки, замисливши је као једну врсту банке софтвера, која би прикупљала и на велико продавала компјутерске програме.

Поред успеха у пословању у области информационе технологије, развоју мреже услуга мобилних телефонија и регрутовању корисника, Сон је у прошлости остварио и невероватне успехе у берзанској трговини.

Масајоши Сон је 2000. године купио деонице хонконшке интернет компаније "Али Баба" за 20 милиона долара, за које медији процењују да су седам година касније продате за запањујућих десет милијарди.

Такође, удео у предузећу "Јаху Јапан", који је Сону коштао свега 1,2 милиона зелених новчаница, данас вреди астрономских седам милијарди долара. 

Јапански стручњаци, међутим, упозоравају да је "Спринт Некстел" непрофитабилно предузеће са дугом од чак 15 милијарди долара, да су услови на америчком тржишту знатно другачији него на јапанском, као и да је инвестиција превелика за "Софтбанк", који укупно вреди око 34 милијарди долара.

Вредност деоница јапанског оператера, после објављивања да су преговори о преузимању посрнуле америчке компаније у завршној фази крајем прошле недеље пала је за рекордних 17 одсто у пословању на јапанским берзама.

Са падом деоница, пао је и кредитни рејтинг, а тај тренд наставио се и ове недеље, са додатним падом деоница од пет одсто.

Након најновијег пада деоница, корпорација Софтбанк вреди чак 86 одсто мање, него када је била на врхунцу у доба "Интернет мехура" 2000. године. Тада је "Софтбанк" био друга највреднија јапанска компанија, одмах иза Тојоте.

Економисти: Куповина лош потез

Менаџери инвестиционих фондова у Јапану слажу се у оцени да је јапански предузетник корејског порекла коцкар.

По њима, није јасно како ће америчка фирма коју преузима бити извучена из губитака и упозоравају да је јапанско тржиште мобилних телефона у знатној мери изоловано од света и да не трпи страну конкуренцију, што није случај када је у питању америчко тржиште.

И аутор Сонове биографије, Шинићи Сано изјавио је јапанским медијима да је контраверзни милијардер увек гладан и да не може да живи без коцкања у пословању.

Међутим, ово није први пут да Сон чини нешто што други сматрају немогућим. Наиме, годину дана пре оснивања "Софтбанка", покренуо је фирму за продају компјутера захваљујући почетном капиталу који су му уступили чланови породице.

Фирма је имала три запослена, укључујући и њега самог. Друга два радника убрзо су га напустила када су чули да говори како ће од те мале фирме за десет година направити гиганта, чији ће годишњи приход износити 500 милиона долара, сматрајући да је луд.

"Софтбанк" данас запошљава 22.000 радника и остварује годишњи нето профит од око 4,3 милијарде долара.

Куповина "Спринт Некстела", трећег највећег оператера мобилне телефоније у САД, подићи ће број корисника "Софтбанка" на чак 96 милиона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару