Читај ми!

Железари преко потребан партнер

Смедеревској железари што пре потребан стратешки партнер, јер би стечај те компаније значио и стечај Смедерева, упозорава председник Управног одбора Железаре Предраг Умичевић.

Председник Управног одбора Железаре Смедерево Предраг Умичевић верује да ће Влада Србије направити добру понуду стратешком партнеру за Железару, који је преко потребан да би се коначно покренула производња, јер би њен стечај значио стечај града.

Умичевић је у студијској дебати "Кад кажете... Железара: Мотор или кочница домаће привреде?", најавио да ће држава, у случају Железаре, интервенисати тамо где може.

Можда ће држава морати да интервенише субвенцијама, да на себе преузме плате запосленима, док би стратешки партнер водио производњу, прецизирао је Умичевић и оценио да је и то боље него стечај.

Влада Србије је у јануару за један долар откупила Железару Смедерево, која запошљава 5.500 људи, после повлачењакомпаније "Ју-Ес-Стил", а потом расписала трећи тендер за стратешког партнера. Рок за понуде истиче којем 26. октобра.

Према речима Умичевића, кад би се покрио губитак Железаре, омогућило би се да читав ланац у Србији функционише.

Више од 30 одсто комплетног обрта Железница Србије потиче од Железаре, а тамо ради 18.000 људи, илустровао је Умичевић.

"Када се у Железари покрије губитак, направите да читав један ланац позитивно функционише. То је питање где држава мора да интервенише", прецизирао је Умичевић.

Према његовој оцени, требало би бити стрпљив, јер је питање месеци када ће се појавити стратешки партнер.

"У овом тренутку држава не даје новац за Железару, да се зна. Постоје финансије и фабрика може да живи у овом тренутку, чак и да ремонтује нека своја постројења. Она ће чекати купца док се не промени стање на тржишту", рекао је Умичевић.

После првог покушаја тендера, па другог и трећег, можда буде и четврти тендер за стратешко партнерство, али не може довека бити минус.

Наступиће моменат, када нека железара, као ми сад, неће производити, па ће доћи до пораста тражње и моћи ће да се нађе стратешки партнер, рекао је Умичевић и поновио да је реч о месецима, а не годинама.

Фабрика је спремна да издржи такав напор, исплати плате радницима и сачека партнера, јер нико себи неће смети да дозволи да донесе одлуку да се фабрика затвори и оде устечај.

Умичевић се нада да ће у Железари наредне године, на њену 100. годишњицу, радити висока пећ.

Главни портфолио менаџер консултантске куће "Илирика ДЗУ" Игор Поповић сматра да би требало сачекати и учинити све за спас Железаре.

"Боље је сачекати са одлуком, која је неповратна и пробати све што је могуће друго, не би ли успели да је извучете, али са свешћу колики су трошкови", рекао је Поповић.

Поповић, ипак, признаје да је тешко проценити до када би требало чекати стратешког партнера.

"Требало би учинити све да се успе, а ако нема другог излаза, суочити се и са тим, али надамо се да до тога неће доћи", рекао је Поповић.

Комплексност регулативе у Србији, какообјашњава, кочи стране инвеститоре од улагања у индустрију челика. Поједностављење регулативе не значи да се не штите интереси државе домаћина и запослених, али улагач мора да види шта га чека кад дође овде, закључио је Поповић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару