Читај ми!

Прелазна оцена од Ангеле Меркел

Немачка не може снизити сопствену конкурентност како би удовољила другима, каже Ангела Меркел, која је поздравила реформе које спроводе Грчка, Шпанија и Португалија. Потребне су године систематског рада да би се решила дужничка криза, наглашава немачка канцеларка.

Дужничку кризу еврозоне није могуће решити само једном мером, за то су потребне године систематског рада, упозорила је у Берлину немачка канцеларка Ангела Меркел. Она је позвала друге земље еврозоне да подигну своје нивое конкурентности јер, како каже, Немачка не може снизити сопствену конкурентност како би удовољила другима.

Немачка канцеларка каже да Немци не треба да упиру прстом у земље еврозоне које су спорије у борби са дужничком кризом. Она је поздравила реформе које се спроводе у Португалији, Шпанији и Грчкој.

"Немачкој иде добро само ако и Европи иде добро. Као што сада кажемо да се Немачка 2007. и 2008. извукла из кризе јача него раније, тако ћемо у будућности говорити и за Европу", каже Ангела Меркел.

Португалска влада објавила је нацрт буџета за 2013. годину, који предвиђа драстичне мере штедње, најстроже у историји те земље. Како би смањила терет зајма од 78 милијарди евра, одобрен прошле године, влада планира да знатно повећа порезе, у просеку са 9,8 одсто на 13,2 одсто.

"Пут којим морамо да идемо није лак, али то је пролазно, а напори владе вратиће земљи међународни кредибилитет", рекао је Витор Гашпар, министар финансија Португалије.

Португалци су на улицама. Најављене мере тешко ће погодити многа домаћинства, довешће до губитка једне месечне плате, а посао ће изгубити 10.000 радника у јавном сектору.

Политичари и левице и деснице на нож су дочекали владине мере, обећавајући премијеру тешку дебату у парламенту, ако мисли да нацрт буде усвојен у овој форми.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару