Читај ми!

Наставак реформи услов за опоравак

Председник Савета страних инвеститора Костин Борк каже да су наставак економских реформи, побољшање пословне климе и приближавање Европској унији начини да се побољшају услови улагања у Србији. Страним инвеститорима је, уз наставак структурних реформи, потребно стабилно и предвидљиво пословно окружење и транспарентност, рекао је Борк за РТС.

Савет страних инвеститора (ФИЦ), који окупља компаније које су у Србији инвестирале око 17 милијарди евра, а запослиле више од 88.000 радника, десету годину заредом објављује публикацију Бела књига. У њој српским званичницама указује какво је расположење оних који су инвестирали и које су препреке за пословање.

Председник Савета страних инвеститора Костин Борк је, коментаришући овогодишњу Белу књигу, рекао да та публикација, пре свега, треба да помогне Влади да поправи услове за улагања.

"Ми видимо много простора за напредак и шаљемо јасну поруку – наставите економске реформе, побољшајте пословну климу и приближите Србију Европској унији. То ће донети корист свима", рекао је Борк, гостујући у Дневнику РТС-а.

У Белој књизи има много препорука, али је, како каже Борк, порука једноставна – страним инвеститорима потребно је стабилно и предвидиво пословно окружење, наставак структурних реформи и транспаретност.

"Прецизније, потребна је боља расподела средстава, јавност набавки, модернизација администрације, на то указујемо у Белој књизи. Али то није ново и не би требало да буде изненађење", оцењује Борк.

Борк се не слаже са констатацијом да српски званичници до сада нису имали много слуха за препоруке изнете у Белој књизи и истиче да је за десет година објављивања Беле књиге, ФИЦ имао добар дијалог са Владом.

Међутим, неки проблеми су остали. Подаци о двоцифреној инфлацији, високом буџетском дефициту и незапослености, јасно указују да је земља у дубокој кризи.

"Тешко је за Владу и ми јасно разумемо да има много и социјалних проблема, стопа незапослености је 25 одсто. Тешко је да се крене са реструктурирањем јавног сектора. Али, када је добро време? Вероватно никада, али је потребно да се Влада мање фокусира на краткорочна решења, а више на дугорочна и да нас увери како ће наставком структурних реформи дефинитивно побољшати услове за улагања", објашњава Борк.

Када би Влада послушала савете инвеститора, то би помогло да се зауставе отпуштања и отворе нова радна места. У овом тренутку, међутим, нови откази су неминовност. Посебно кроз стечајеве који, како истиче Борк, не морају да буду лоши за економију.

Током ове године не треба очекивати отварање нових радних места, али би идућа могла да буде боља.

"У овом тренутку најважнија ствар јесте углед на којем ради нова влада, а који се тиче српске економије. Уколико људи поверују у опоравак привреде, у наставак реформи, то ће креирати нова радна места. Али за то је, рецимо, потребан флексибилнији закон о раду", поручује председник ФИЦ-а.

Костин Борк напомиње и да су многе нове инвестиције у плану и да многе компаније чекају на улагање.

"Србија је добро место за инвестиције, има образовану и стручну радну снагу, добру основу за индустрију, пољопривреда може да се унапреди. Многи инвеститори ће са собом донети европске стандарде. Први знак ће, практично, бити тај повратак поверања у Србију, како страних тако и домаћих инвеститора", закључио је председник Савета страних инвеститора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару