Читај ми!

Рецесија све дубља

Упркос стотинама милијарди евра које су до сада дате посрнулим економијама еврозоне, рецесија је све дубља, а незапосленост рекордних 11,4 одсто. Шпанија би за неколико дана могла да затражи од Брисела целокупни антикризни пакет. Ни у Грчкој нема побољшања.

Међународни инспектори поново су у Атини, како би из прве руке сазнали детаље буџета за 2013-ту годину, који парламент вечерас треба да усвоји.

Званичнике тројке су испред зграде министарства финансија дочекали бесни демонстранти из редова националистичких странака. Да би уштедела 11,5 милијарди евра и добила нову траншу помоћи, влада спрема драстичне буџетске резове, док синдикати прете новим штрајковима.

Ништа боља ситуација ни у Шпанији. За спас банкарског сектора биће јој потребно 60 милијарди евра, али би влада у Мадриду могла да затражи и шири антикризни пакет, попут оног за Грчку и Португал.

Европски комесар за економију Оли Рен каже да се на располагању налазе све неопходне инструменте за случај да било која чланица еврозоне затражи помоћ.

"Шпанске власти су те које одлучују. Да би се вратила одрживост јавних финансија, потребно је осигурати одрживост пензионог система. То је главни изазов пред Шпанијом", истакао је Рен.

Лоше вести и за другу економију еврозоне - Француску. Управа компаније "Арселор Митал", највећег произвођача челика на свету, саопштава да затвара две високе пећи у Флоранжу, на истоку Француске. Без посла остаје 630 радника.

Према најновијим подацима Европске уније, у августу је још 34.000 људи изгубило посао у земљама еврозоне. Економски стручњаци апелују на лидере да уместо смањења трошкова раде на повећању привредног раста.

Портпарол Европске комисије Џонатан Тод оценио је да је неприхватљиво да је 25 милиона Европљана тренутно без посла.

"Неопходне су мере које ће зауставити садашњу кризу и подстаћи отварање радних места"м наводи Тод.

Највиша стопа незапослености је у Шпанији, где је без посла чак четвртина радно способног становништва. Зато се све чешће поставља питање хоће ли модел социјалне државе и друштва благостања, на коме се темељи Европска унија, преживети једну од највећих криза од Велике депресије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару